Bu Yazının Alt Başlıkları Neler?
- Hijyen Belgesi Nedir
- Hijyen Belgesi Nasıl Alınır
- Hijyen Belgesi Nereden Alınır
- Hijyen Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır
- Hijyen Belgesi Almak Zorunlu Mudur
- Hijyen Belgesi Almamanın Cezası Nedir
- Hijyen Belgesi Hangi İş Kolları İçin Zorunludur
- Hijyen Belgesi Eğitim Konuları Nelerdir
- Hijyen Belgesi Ne Kadar Süre Geçerlidir
- Hijyen Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır
Özellikle pandemi döneminde hijyenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Bazı işyerleri verdikleri hizmet gereği temizliğe maksimum düzeyde dikkat etmelidir. Restoranlar, kafeler, oteller veya gıda üretimi yapılan yerler gibi.
İnsan bedeni ile hizmet verilen bu tür yerlerde 2013 den buyana artık çalışanlar için de işverenler için de hijyen belgesi istenmektedir. Yani insan sağlığı için zorunlu bir belge niteliğine sahiptir. Bu yüzden bir çok kişi;
Hijyen belgesi nedir?
Zorunlu olan Hijyen belgesi ne işe yarar?
E devlet hijyen belgesi sorgulama nasıl yapılır?
Hijyen belgesi nasıl alınır?
Meb onaylı Hijyen belgesi nereden alınır? sorularına cevap aramaktadır.
Bizler de insan sağlığı için son derece önemli olan hijyen belgesine dair tüm merak edilenleri açıklamak istedik. Tüm sorularınızın cevabını yazımızda bulabileceksiniz…
Hijyen Belgesi Nedir
Özellikle yeni işe başlayacakların en çok araştırdığı konu Hijyen belgesi nedir kısaca açıklayacak olursak;
İnsan sağlığına zarar verebilecek ortamlarda çalışanların, alınması gereken tedbirler ve dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili uygulamalı olarak eğitim aldığını ve eğitimi başarı ile tamamladığını gösteren belgedir.
Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından 5 Temmuz 2013 yılında hijyen yönetmeliği yayınlanmıştır. Bu yönetmeliğin amacı da öncelikle insan sağlığını korumaktır. Bu yönetmelikle bazı işyerleri için hijyen belgesi zorunluluk haline gelmiştir. Bu yüzden bu tür işyerlerinde işe başlayacaklara hijyen belgesi almak başvuru sırasında istenen belgelerin başında gelir.
Peki Hijyen belgesinin amacı nedir neden zorunluluk haline gelmiştir. Kısaca bu konuya da değinelim.
Hijyen Belgesinin Amacı Nedir
Hijyen belgesi ne için alınır?? diye sorarsanız. İnsan sağlığını etkileyecek hizmetlerde bulunan kuaför, berber, gıda üretim tesisleri, insan bedeniyle temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetleri gibi insanla iç içe olan, insana hizmet eden birçok sektörde çalışan kişilerin bilinçlenmesidir diyebilirim.
Ayrıca hijyen belgesi kapsamında verilen eğitimler; çalışan işçilerin sağlık haklarını korumayı da amaçlar. İşçilerin çalışmasına engel olabilecek bulaşıcı hastalıkların ve ciltle ilgili hastalıkların belirlenmesine ve iyileştirilmesine katkı sağlar. Yine bu tarz insan sağlığını bozabilecek hastalıkların ortaya çıkmasını engeller.
2013 yılında yayınlanan yönetmeliğe bağlı olarak verilen hijyen sertifikası çalışan ve işveren tarafından alınması zorunlu hale getirilmiştir. Yönetmelik gereğince bu kurallara uymayarak işveren kişilere ve iş yerlerine ceza kesilmektedir.
Hijyen Belgesi Nasıl Alınır
İş başvurusu yapacağınız sırada sizden istenen hijyen belgesi nasıl alınır? Hijyen belgesi almak ne kadar sürer veya hijyen eğitimi belgesi kaç günde alınır? Bunun için ne yapmamız gerekiyor.
İnsan sağlığı ile ve gıda sektörü ile doğrudan ilişkili olan kişilerin hem kendi sağlıklarını hem de hizmette bulundukları insanların sağlığını koruyabilmek adına bireylerin hijyen konusunda bilinçlendirilmesi eğitim aracılığı ile yapılır.
Özellikle son dönemlerde COVİT-19 gibi benzer bulaşıcı hastalıkların çoğalması ile hijyen konusundaki farkındalık daha çok artmıştır. Hijyen belgesini almak isteyenler için bir katılım şartı yoktur. Tüm vatandaşlar katılabilir. Yabancı uyruklu olmanız da önemli değildir katılabilirsiniz. Mezuniyet şartı yoktur.
Sektör fark etmeksizin çalışmak isteyen ya da iş yeri açacak olan tüm kişiler bu belgeyi eğitime katılarak alabilir. Peki hijyen belgesi kaç günde alınır? Diğer bir ifade ile hijyen eğitimi belgesi almak ne kadar sürer?
Devlet tarafından yetkilendirilmiş merkezler ya da özel kurs merkezlerinden en fazla 40 saat en az 8 saat eğitim alırlar.
Hijyen eğitimine katılan adaylar eğitim sürecini tamamladıktan sonra eğitimde gördükleri konulardan sınava girmek zorundadırlar. İster özel ister devlet merkezleri olsun fark etmeden devletin hijyen belgesine sahip olmak için belirlediği bir puan statüsü vardır. Belirlenen bu puanlar üzerinden sınavı başarılı bir şekilde geçen kişiler hijyen sertifikasını almaya hak kazanırlar.
Hijyen Belgesi Nereden Alınır
Halk eğitim hijyen belgesi kursuna katılarak bu belgeyi alabilir miyiz. Özel kurslar hijyen belgesi eğitimi düzenliyor mu? şimdi bunun gibi merak edilen sorulara cevap verelim.
2013 Yılında yayınlanan yönetmeliğe binaen bu yönetmeliğin kapsadığı iş yerlerinde hijyen belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamaz. Çalışanların hijyen belgesi sorumluluğu birinci dereceden iş verene aittir.
Bir çok sektörde hijyen belgesi zorunluluğu olmasından dolayı, sık sık Hijyen Belgesi için eğitim planlanmaktadır.
Peki Devlet Onaylı Hijyen Belgesi Nereden Alınır?
- Halk eğitim merkezleri
- MEB ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü adıyla faaliyet gösteren eğitim kurumları
- Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Özel Kurs Merkezleri
Halk eğitim hijyen belgesi kursuna katılarak buradan belgelerini alanların sayısı oldukça fazladır. Bunun en büyük nedeni ise burada düzenlenen kursların ücretsiz olması diyebiliriz.
Devlet Onaylı Hijyen Belgesi Ücreti Ne Kadar
Ücretsiz hijyen belgesi kursunu halk eğitim merkezleri ve bakanlık tarafından verilen kurslardan alabilirsiniz. Halk eğitim hijyen belgesi eğitimini başarı ile tamamlamanız sonrasında sizin adınıza sertifika düzenlenir. Hijyen belgesi sertifikası için sizden sertifika ücreti olarak 50 TL gibi cüzi bir ücret talep edilir.
Hijyen belgesini bakanlığın izin verdiği özel eğitim kurumları aracılığıyla da alabilirsiniz. Devlet onaylı hijyen belgesini özel kurslardan almanız halinde yaklaşık olarak 200 TL – 300 TL arasında bir ücret ödersiniz.
Hijyen Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır
Başvuru işlemine geçmeden önce kişinin bu belgeyi hangi kurum aracılığı ile alacağına karar vermesi gerekir. Özel bir kurs aracılığı ile mi? Yoksa devlet kurumundan mı? Alacaksınız.
Hijyen sertifikası belgesini hangi kurumdan aldığınızın bir önemi yoktur. Önemli olan çalıştığınız sektöre bağlı olarak bu belgeye sahip olmanız. Özel kurslarda zaman sınırı yoktur. Devlet kurumlarında eğer büyük şehirde yaşıyorsanız biraz daha avantajlısınız diyebilirim çünkü hemen hemen iki haftada bir kurslar yenilenir. Küçük bir şehirde yaşıyorsanız hijyen sertifikası kursunun yenilenebilmesi için kurs sayısındaki çoğunluğa ulaşmak gerekir. Bunun yanında başvuru için istenilen tüm evraklar her kurum için aynıdır değişmez.
Hijyen belgesi başvurusu nasıl yapılır veya Hijyen belgesi almak için ne gerekiyor diye araştıranlar için çok basit olduğunu söyleyelim.
Hijyen belgesi başvurusu için gerekenler şunlardır;
- Kursa katılmak isteyen kişinin T.C kimlik kartı ve fotokopisi
- İlgili kurum tarafından verilen ve belgeyi almak isteyen kişinin doldurması gereken başvuru formu
- İlgili kurumun hesabına yatırılan hijyen sertifikası eğitimi ücretine ait banka makbuz ve ya dekontu
İstenilen belgeleri kursiyerler başvuru için ellerinde bulundurmalıdır. Bu belgelerle Halk Eğitim Merkezleri, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne başvurularınızı yaparak eğitiminizi tamamlayabilirsiniz. Bu merkezlerin yanında bir diğer seçenekte özel kurslar vardır. Belli bir miktar ücret karşılığında başvuru yapıp eğitimlerinizi tamamlayınca hijyen sertifikanızı alabilirsiniz.
Hijyen Belgesi Almak Zorunlu Mudur
Hijyen belgesi çalıştığınız sektöre bağlı olarak evet zorunludur. Her sektörde temizlik önceliktir. Bazı sektörler vardır ki insan sağlığı için en başta gelmesi gereken konu temizliktir. Hijyen kurallarını herkes tabi ki iyi bilir ama bazı mesleklerde ve iş yerlerinde ne kadar deterjanla, nasıl temizlik yapılır? Ortak kullanım alanlarının ne kadar sürede, ne sıklıkta ve nasıl temizlenmesi gerektiği profesyonel olarak bilinmelidir.
Hem çalışan personelin sağlığının hem de hizmet edilecek olan insanların sağlığının korunabilmesi adına Hijyen Belgesi almak zorunludur.
Hijyen belgesi alınmasının zorunlu bulunduğu sektörler 5 Temmuz 2013 Tarihli Hijyen Eğitimi Yönetmeliği ve 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunun ilgili maddelerine göre belirlenmiştir.
Hijyen belgesi eğitimini; özellikle salgın hastalıkların insan aracılığı ile yayıldığını da göz önüne alırsak zorunluluk gibi değil aslında en önde gelmesi gereken bir ihtiyaç olarak düşünmeliyiz.
Hijyen Belgesi Almamanın Cezası Nedir
Hijyen belgesinin zorunlu olduğu sektörlerde çalışıyorsanız veya burada iş veren pozisyonunda iseniz. Hijyen belgesi olmazsa ne olur? Hijyen belgesi almamanın cezası ne kadardır? Şimdi bu konuya açıklık getirelim.
1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu uyarınca 2023 yılında uygulanacak idari para cezaları miktarına göre;
Hijyen belgesi olmazsa işyerinde her belgesiz çalışan için 1.171 TL ile 4.724 TL arasında idari para cezası uygulanır. Bu idari para cezası işveren veya işletme sahibine kesilir.
Örneğin işyerinde 10 kişi çalışıyorsa her bir çalışan için verilen ceza 10 ile çarpılarak toplam idari para cezası belirlenir.
Hijyen Belgesi Hangi İş Kolları İçin Zorunludur
5 Temmuz 2013 Tarihli Hijyen Eğitimi Yönetmeliği ve 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’ndaki ilgili maddelerinde;
Hijyen eğitim belgesi, Hijyen Sertifikası zorunluluğu, bu zorunluluğa uymayanlara uygulanacak cezai yaptırımlar belirtilmiştir.
Hijyen belgesi alması zorunlu olan kişiler kimler? Devlet onaylı hijyen belgesinin zorunlu olduğu sektörler hangileridir? Hijyen eğitim belgesi kimler alır? Şimdi maddeler halinde bu sorularınızı cevaplandıralım.
Hijyen Belgesi Alması Zorunlu Sektör ve Kişiler şunlardır;
- Otel, motel, pansiyon, misafirhane gibi konaklama alanları.
- Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme gibi masaj ve güzellik merkezleri.
- İnsan tüketimi amaçlı suların üretildiği fabrikalar.
- Doğal minareli suların üretimini yapan iş yerleri
- Yemekhane, restoran, kafe gibi insanlara yiyecek ve içecek hizmetinde bulunan iş yerleri
- Gıda üretimi yapan fabrikalar
- Perakende gıda satışı yapan mağazalar
- Komisyon tarafından hijyen eğitimi belgesi alması zorunlu kılınan iş yerleri ve iş kolları
Hijyen belgesi kimler alır hususunda dikkat edilmesi gereken konulardan biriside şudur. Söz konusu işyerlerini işletenler veya işyeri sahipleri, bizzat kendileri de çalışacaklar ise kendileri için de hijyen belgesi almak zorundadır.
Hijyen Belgesi Eğitim Konuları Nelerdir
Hijyen belgesi sınav soruları ve Hijyen belgesi derslerinin neleri kapsadığı başvuru yapmayı düşünenlerin en çok araştırdığı başlıklardandır. Hijyen belgesi eğitimi ana başlıkları şu konuları kapsar.
Hijyen Belgesi Dersleri Nelerdir;
- Kişisel hijyen bakımı
- Temizlik malzemeleri ve kimyasalların kullanımı
- İş yerlerinin temizliği ve dikkat edilmesi gereken konular
- Bulaşıcı hastalıklardan korunma yöntemleri
- Gerekli alanlarda maske kullanımı
- Çalışanların temizliği
- Mikro organizmalar, enfeksiyonlar, bakteriler ve parazitler
- İş yerlerinde kullanılan eşyaların temizliği
- Mutfak kuralları
- Gıda kaynaklı hastalıklar
- Gıdayı koruma yöntemleri gibi konularda eğitim verilmektedir.
Eğitim sonunda çoktan seçmeli test ile hijyen eğitimi sınavı yapılır. Hijyen belgesi sınav sorularını başarılı bir şekilde geçen kişilere hijyen sertifikası diğer adıyla hijyen eğitimi belgesi verilir.
Hijyen Belgesi Ne Kadar Süre Geçerlidir
Hijyen belgesi geçerlilik süresi için bir sınırlama yoktur. Eğer sınavı başarı ile tamamlayarak bu belgeyi almaya hak kazandıysanız ömür boyu geçerliliği devam eder. Bazı sertifikalar gibi bir kaç yılda bir sınav veya eğitim almanız gerekmez.
Hijyen Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır
Hijyen belgesi e devlet üzerinden alınabilir mi? E devlet hijyen belgesi sorgulama veya e devlet hijyen belgesi nasıl alınır insanlar tarafından merak edilmektedir.
Hakkımızdaki bir çok bilgi ve belgeyi E-devlet üzerinden sorgulayabiliyor ve ulaşabiliyoruz. Bu bizler için çok büyük kolaylık. E-devlet hijyen belgesi sorgulama da bunlardan birisidir.
Eğer MEB onaylı hijyen belgesi sahibi olmaya hak kazanmışsanız. Sahip olduğunuz belge sizin adınıza e devlet sistemi üzerinden tanımlanır. Böylece hijyen belgesi e devlet sorgulama işlemi yaparak basit bir işlemle bu belgeye ulaşabilirsiniz.
Ayrıca kurs tarafından verilen hijyen belgesini kayıp edenler de istedikleri zaman meb onaylı hijyen belgesine, e-devlet hijyen belgesi sorgulama bölümünden ulaşabilir. Bunu da ayrıca belirtelim.
E devlet hijyen belgesi nasıl alınır? Hijyen belgesi e devletten nasıl bakılır?
Öncelikle şunu belirtelim hijyen belgesi e-devletten almak mümkün ve çok basittir. Üstelik her zaman ulaşabilmeniz de mümkün.
Meb onaylı hijyen eğitimi belgesi; e devlet sistemi içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı – Yaygın Eğitim Sertifika Belgesi Sorgulama bölümüne tanımlanmıştır. Eğer bu belgeye sahipseniz e devletten giriş yaptığınızda ve kimliğinizi doğruladığınızda belgenizin orada çıktığını görebilirsiniz. Hijyen belgesi e-devletten indirerek yazdırabilirsiniz.
Dilerseniz direk E Devlet Hijyen Belgesi Sorgulama linkine tıklayarak, kimlik doğrulama adımına geçebilir ve Hijyen sertifikasını görüntüleyebilirsiniz.
Uygun maaşla iş arayanlar!!
Kendi işini kurmak isteyenler!!
Çalışma saatimi kendim belirlemek istiyorum diyenler!!
Sizlere çok büyük katkı sağlayacak ve fikir verecek diğer yazılarımızı da okumanızı tavsiye ederim.
Kendi işinizin patronu olmak için Şahıs Şirketi Kurmak isimli yazımıza,
İşinizi kurmak için sermaye ihtiyacı olanlar veya KOSGEB desteği almak isteyenler için İşyeri Açma Kredisi Veren Bankalar Hangileri ve Nasıl Alınır isimli yazımıza,
Uygun maaşla, kendi belirlediğiniz saatlerde çalışacağınız bir iş arayanlar için ise Trendyol Kurye Nedir(Trendyol Express ve Trendyol Go) isimli yazımıza bakmasını öneririm.
İşinizce yarayacak çok önemli bilgilerin bulunduğunu göreceksiniz!!!