Anasayfa » İşyeri Açma Kredisi Veren Bankalar Hangileri [İşyeri Kredisi Şartları]

İşyeri Açma Kredisi Veren Bankalar Hangileri [İşyeri Kredisi Şartları]

Eğer sevdiğiniz bir işte çalışıyorsanız veya mutlu olduğunuz bir işi yapıyorsanız çok şanslısınız demektir. Uykuda geçirdiğimiz süreleri düşersek birçok insan iş hayatında daha çok zaman geçirmektedir. Yaptığımız iş, yaşamımızda maddi veya manevi olsun önemli bir yer tutmaktadır.

Bu Yazının Alt Başlıkları Neler?

Kendine iş kurmak isteyenler. Yeni bir iş sektörüne adım atmayı düşünenler. Hayalindeki işyerini açmak isteyenler. Sevdiği veya yetenekli olduğu işi yapmak isteyenler. Eğer yeterli sermayeniz yok ise bu sizin umudunuzu kırmasın. Hayalinizden veya sevdiğiniz işi yapmaktan vazgeçmeyin.

Özel bankalar, devlet bankaları veya devlet destekli kuruluşlar ilk kez iş kurmak isteyenlere önemli ölçüde kredi sağlayabilmektedir. Bu imkanlar yeni girişimcilerimizi cesaretlendirmekte ve onların da iş hayatına katılmasına yardımcı olmaktadır.

Tabi ilk kez iş kuruyorsanız öncelikle KOSGEB gibi devlet destekli kuruluşları araştırmanızda yarar vardır. Çünkü belli oranda faizsiz kredi almanız hatta geri ödemesiz hibe desteği almanız da mümkün.

Sonrasında Devlet veya özel bankaları değerlendirebilirsiniz. Yapacağınız bu araştırma iş kurma maliyetiniz açısından daha doğru olacaktır.

Bu yazımızda sizler için 2023 işyeri açma kredisi veren bankalar hangileri? Dükkan açma kredisi nasıl alınır? İş kurmak için kredi nasıl alınır? 2023 KOSGEB destekli işyeri kredisi nasıl alınır? en çok araştırılan konuları açıklamaya çalıştım.

Kredi kullanımı veya devletin sağladığı hibe ve destekler, KOBİ sayılan işletmeler için oldukça önemli bir yere sahiptir. KOBİ Nedir? Kimler KOBİ Sayılır? sizler için kısaca açıkladım.

Yeni girişimciler için ise ŞİRKET KURMAK İÇİN GEREKENLER ve VERGİ LEVHASI NASIL ALINIR isimli yazılarımızı incelemenizi öneririm. İlk defa kuracağınız işle ilgili hangi prosedürler gerekli detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yeterli sermayeye sahip değilseniz. Sermayenizin bir kısmını ileride karşılaşabileceğiniz sıkıntılar için can suyu olarak ayırmak istiyorsanız. Yazımız size önemli bilgiler sunacaktır. Hadi başlayalım…

İşyeri Açma Kredisi Nedir

En çok karıştırılan konulardan birisi, işyeri kredisi ile işyeri açma kredisi, dükkân açma kredisi ve işyeri kurma kredisi kavramlarıdır. Araştırdığınızda bankaların işyeri kredisi ile işyeri açma kredilerinin ve şartlarının farklı olduğunu göreceksiniz.

Bireysel tüketici kredileri ile Kobilere verilen kredi şartları ve avantajları farklıdır. KOBİ ne demektir? Kimler KOBİ sayılır?  Bu gibi konuları da açıklamak faydalı olacaktır. Konunun daha iyi anlaşılması için bazı tanımlamalar yapacak olursak;

İşyeri kredisi Nedir

Herhangi bir ticari faaliyette bulunmayan gerçek kişilerin, yatırım amacıyla satın alacakları işyeri niteliğindeki gayrimenkulün ücretini ödeyebilmesi için kullandırılan kredidir. Bankalara göre çeşitlilik göstermektedir. Genelde işyeri ekspertiz değerinin % 75’ i ile sınırlı olmak üzere kredi verilir. Kredi vadesi ise maksimum 120 aydır. İşyeri kredisinde söz konusu olan dükkan, büro veya fabrika gibi gayrimenkullerdir. Birçok banka tarafından işyeri kredisi verilmektedir.

İş yeri Kredisi Kimlere Verilir? Yeni bir işyeri satın almak istiyorsanız. Sahip olduğunuz işyerinizi geliştirmek, büyütmek istiyorsanız. Bu durumda vergi levhanızı ibraz ederek işyeri kredisi alabilirsiniz. Bu söylediğim tüm ticari işletmeler için geçerli olan işyeri kredi imkanıdır.

Eğer ilk defa iş kuracaksanız ve hayalinizdeki büro, dükkân, muayenehane gibi gayrimenkulü satın almak istiyorsanız kredi ile bu da mümkün. Bazı bankalar bireysel işyeri kredisi adı altında belirli ve düzenli geliri olan, kredi notu olumlu olan kişilere gayrimenkulün ekspertiz değerinin % 75 ine kadar kredi vermektedir.

İşyeri Açma Kredisi veya İşyeri Kurma Kredisi Nedir

Girişimci olarak adlandırdığımız kişilerin kendi işlerini kurabilmesi ve faaliyete geçebilmesi için verilen kredilerdir.

Hem devlet tarafından KOSGEB gibi kuruluşlar aracılığıyla veya devlet bankaları aracılığıyla hem de özel bankalar tarafından verilmektedir. Ancak özel bankalar bireysel kredi adı altında vermektedir.

Eğer faal olan işyeriniz varsa, vergi levhanız varsa ve işe başlama bildiriminizi yapmışsanız bu durumda Kobilere verilen kredilerden yararlanmanız mümkün. Tabi Kobilere verilen krediler, bireysel tüketici kredilerine göre çok daha avantajlı faiz oranı ve vade sayılarına sahiptir.

KOBİ ne demek? Kelime açılımı Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler anlamına gelmektedir. Devlet üretim hacmini artırmak ve ekonomiyi canlandırmak için yeni projeler üretmektedir. Amaç; insanların yetenek ve becerilerinden hizmet ve üretim sektöründe daha fazla yararlanabilmektir. KOBİ sayılan işletmelere, KOSGEB aracılığıyla oldukça önemli hibe ve destekler veriliyor. Örneğin kuaför, kırtasiye, bakkal, fırın gibi işletmeler KOBİ sayılır.

Kimler KOBİ sayılır? Kobi hem üretim, hem de hizmet sektörünü kapsamaktadır. 250 kişiden az yıllık çalışanı bulunan ve yıllık net satış bilançosu 125 milyon TL yi aşmayan mikro işletmeler. Küçük işletmeler ve orta büyüklükteki işletmeler KOBİ sayılır.

Devlet tarafından son yıllarda KOSGEB gibi kuruluşlar aracılığıyla girişimcilerin ülke ekonomisi ve istihdamına katkı sağlayabilmeleri için büyük destekler verildiği görülmektedir.

Peki işyeri kredisi veren bankalar ile işyeri açmak için kredi veren bankalar hangileridir. Hangi şartları istiyor açıklayalım. Böylece kafanızdaki birçok soruya cevap bulacağınızı düşünüyorum.

İşyeri Açma Kredisi Hangi Bankalar Tarafından Veriliyor

Özellikle Sanal ofis ve hazır ofis gibi imkanları değerlendiren girişimci sayısı her geçen gün artıyor. Klasik ofis anlayışına göre çok daha az maliyet ve risk oluşturuyor. Bu sebeple ilk defa iş kuruyorsanız buradan başlamak faydalı olacaktır.

Bu konuda sizlere Sanal ofis nedir? Hazır ofis nedir? yazılarımızı incelemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Avantajları ve dezavantajları nelerdir? Sanal ofis hizmeti veren firmalar hangileridir? Birçok konuya değindim. Bugüne kadar yazılmış en kapsamlı içeriğe sahip olduğunu göreceksiniz.

Yine ülkemizde E-ticaret sitesi kurarak kendilerine yeni iş kuran ve kendi ürettiği ürünleri pazarlayan birçok kişi bulunmaktadır. Hatta bu kategoride bayanlarımızın da oldukça başarılı olduğunu söyleyebilirim.

Hal böyle iken işyeri açma kredisi hangi bankalar tarafından veriliyor?  İş kurma kredisi şartları nelerdir? Girişimci kredisi veren bankalar hangi şartları istiyor? gibi başlıklar en çok merak edilen konuları oluşturuyor.

Her ne kadar sanal ofis, hazır ofis, E-ticaret siteleri az maliyetli iş kurma olanağı sağlasa da ufak da olsa bir sermaye gerekli. Bu yüzden sözü çok uzatmadan iş kurmak için kredi veren veya dükkân açmak için kredi veren bankalar ve şartlarını açıklayalım.

İşyeri Açma Kredisi Veren Bankalar

HalkbankZiraat Bankası
VakıfbankTürkiye İş Bankası
Garanti BankasıAkbank
DenizbankYapı Kredi Bankası
ŞekerbankQNB Finansbank
TEB (Türkiye Ekonomi Bankası)ING Bank

Neredeyse bütün bankaların iş kredisi sağlayarak, işyeri kurmak isteyenlere kredi verdiği görülmektedir. Krediye başvurmadan önce araştırmanızı yapın. Çünkü bankaların kredi limiti, faiz oranları ve vade sayıları değişiklik gösterebiliyor.

İşyeri açma kredisi veren bankalardan sizin için en avantajlı krediyi bulmalısınız. Bankalar sürekli olarak çeşitli kampanyalar düzenlemekte, faiz oranlarında değişikli yapmaktadır. Bu sebeple en uygun krediyi araştırırken bankaların internet sitesinden kontrol etmeniz daha sağlıklı sonuç almanızı sağlar. Kredinizi belirlerken sizden istenen belgeler ve şartlarınız krediyi almanıza uygun mu bu hususu da atlamayın.

İşyeri kredisini araştırırken, bankaların sizden istediği sigorta, dosya, ekspertiz masrafları gibi miktarları not edin. Bu sayede bankaların tekliflerini de birbiri ile karşılaştırabilirsiniz.

Yazımızda işyeri açma kredisi veren bankalardan bazılarını açıkladım. Bankaların kredi paketleri, vade sayısı, kredi limiti gibi önemli bilgiler bulunmakta. Umarım hayalinizdeki işinizi kurmada size yardımı dokunur…

HALKBANK İşyeri Açma Kredisi

Halkbank iş yeri açma kredisi bakımından girişimcilere önemli fırsatlar sunmakta. Girişimci kredileri, sıfır faizli esnaf kredileri ve işyeri kredi seçeneklerini incelemenizi tavsiye ederim. Size uygun şartları taşıyan iş yeri açma kredisi hangisi olabilir? Yazımı okuduğunuzda karar vermeniz daha kolay olacak.

Girişimci Kredileri

Girişimcilerin yeni iş kurmaları ve ekonomik hayata katılmalarını desteklemek amacıyla müşterilerine sunduğu kredilerdir. Girişimcinin eğitim ve tecrübesine göre farklı kategorilerde krediler bulunur. Buna göre;

Halk Girişimci Kredisi

Tekstil sektöründe uzun süredir çalışan satış temsilcisinin kendi işyerini kurması gibi düşünebiliriz.

Kredi Limiti azami 250.000 TL

Vadesi ise azami 12 ay Anapara Ödemesiz Dönem olmak üzere toplamda azami 60 ay

Genç Girişimci Kredisi

Üniversiteden mezun olup da mezun olduğu bölümle ilgili iş tecrübesi bulunmayan ve bu alanda kendi işini kurmak isteyen 35 yaşını aşmamış kişiler için sağlanmış kredi imkanıdır. Örneğin diş hekimliğini yeni bitiren birisinin muayenehane açmak istemesi gibi.

Kredi Limiti azami 350.000 TL

Vadesi ise azami 12 ay Anapara Ödemesiz Dönem olmak üzere toplamda azami 60 ay

Cesur Girişimci Kredisi

Üniversiteden mezun olup da, eğitim aldığı ve en az 2 yıl deneyim kazandığı iş sektöründe kendi işyeri açmak isteyen, 45 yaşını aşmamış girişimcilere sağlanan kredi türüdür. Örneğin hukuk bürosu açmak isteyen avukatı örnek verebiliriz.

Kredi Limiti azami 400.000 TL

Vadesi ise azami 12 ay Anapara Ödemesiz Dönem olmak üzere toplamda azami 60 ay

Usta Girişimci Kredisi

Kurmayı düşündüğü iş kolu ile ilgili;

Mesleki Yeterlilik Belgesi, Ustalık Belgesi, Uzmanlık Eğitim Sertifikası gibi belgelere sahip,

En az 3 yıl bu iş kolunda çalıştığını belgeleyen,

45 yaşını aşmamış, en az ilkokul mezunu girişimcilere sağlanan kredi türüdür.

Örneğin kuaför yanında çalışmış, istenen belgelere sahip ve deneyim kazanmış bir girişimcinin kendi kuaför dükkanını açmak istemesi gibi.

Kredi Limiti azami 300.000 TL

Vadesi ise azami 12 ay Anapara Ödemesiz Dönem olmak üzere toplamda azami 60 ay

Tekno Girişimci Kredisi

Teknokent veya Teknopark gibi Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyet gösteren girişimciler,

KOSGEB veya TÜBİTAK gibi kuruluşların teknoloji odaklı hibe-destek programlarından yararlanmaya hak kazanmış girişimciler,

Tekno girişimci kredisinden faydalanabilirsiniz.  Örneğin teknolojik bir ürünün üretilmesinde fikri olan girişimcinin bunu faaliyete geçirmek istemesi gibi.

Kredi Limiti azami 500.000 TL

Vadesi ise azami 12 ay Anapara Ödemesiz Dönem olmak üzere toplamda azami 60 ay

Halkbank Sıfır Faizli Esnaf Kredisi

Halkbank sıfır faizli kredi için 3 kategoride kullanım imkanı bulunmaktadır. Eğer açıklayacağımız 3 kategoriden birisi size uygun ise % 100 faiz indirim imkanı ile kredi kullanabileceksiniz.

Kaybolmaya Yüz Tutan Meslek Kollarında Faaliyet Gösterenlere Kredi İmkanı

Hazine faiz destekli bu krediden yararlanabilmeniz mümkün.

Bunun için Gelir Vergisi Kanunu 9.madde de belirtilen geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyet göstermeniz,

Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi sahibi olmanız gerekmektedir.

Bu meslek kollarından bazıları ahşap oyma işleri, keçecilik, yazmacılık, oyacılık, çini ve çömlek yapımı, el dokuma işleri ve bakır işletmeciliği gibi mesleklerdir.

Ustalık Belgesi Sahibi Olup Yeni İşyeri Kuran Girişimci Esnaf ve Sanatkarlara Kredi İmkanı

Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında, en az 1 yıllık ustalık belgesi sahibi olmanız. Bu konuda son 1 yıl içinde kendi adına işletme kurduğunuzu belgelemeniz gerekir. Bu şartlara uyan girişimci esnaf ve sanatkarlar yararlanabilir.

Genç Girişimci Esnaf ve Sanatkarlara Kredi İmkanı

Öncelikle KOSGEB tarafından sağlanan hibe veya faizsiz kredi imkanından yararlananların hariç olduğunu söyleyelim.

KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini bitirmiş iseniz

30 yaşını tamamlamamış girişimci esnaf ve sanatkarlar projeleriniz eğer KOSGEB tarafından onaylanmış ise

Projelerinizi Halk bankasına sunmanız durumunda 100.000 TL ye kadar % 100 faiz indiriminden yararlanabilirsiniz.

İş yeri Kredisi

Herhangi bir ticari faaliyette bulunmayan gerçek kişiler için geçerlidir. Ticari olmayan yatırım amacına yönelik olarak satın alacakları büro, ofis veya depo gibi işyeri niteliğindeki gayrimenkullerinin ücreti için kullandırılan kredi türüdür.

İşyerinin tespit edilen ekspertiz değerinin % 50 si kadar kullanılabilir.

Vade sayısı maksimum 120 aydır.

Ziraat Bankası İşyeri Açma Kredisi

İş kurmak için kredi veren bankalardan birisi de Ziraat Bankasıdır. Ziraat bankası işyeri açma kredisi ile size en uygun kredi türünü seçerek planladığınız işi kurabilirsiniz.

Bireysel olarak işyeri almak isteyenler

Yatırım için ofis, dükkan veya mağaza gibi bir işyeri almak istiyorsanız Ziraat Bankası bireysel iş yeri kredisine başvuru yapabilirsiniz.

İşyeri ekspertiz değerinin en fazla % 75 i kadar kredi imkanı

120 aya kadar vade imkanı sağlanmaktadır.

Ortak işyeri almak isteyenler

Yatırım için (kira geliri elde etmek gibi) ofis, depo veya muayenehane gibi işyerlerini ortak işyeri olarak almak istiyorsanız Ziraat Bankası ile bu da mümkündür. Bunun için;

En az 2 ve en fazla 5 kişinin düzenli geliri bulunması halinde bir araya gelerek işyeri alım kredisi alma imkanı bulunmaktadır.

Satın alınması düşünülen işyerinin ekspertiz değerinin en fazla % 75 i kadar kredi alınabilir.

Ayrıca 120 aya varan vade imkanı verilmektedir.

Krediyi ortaklardan biri, birkaçı veya tüm ortaklar kullanabilmektedir.

Tarım sektöründe iş kurmak isteyenler

Ziraat Bankası tarım sektöründe faaliyet göstermek isteyen girişimciler, çiftçiler ve üreticiler için de düşük faizli kredi imkanları sunmaktadır. Bitkisel üretim, hayvansal üretim, sera, çiftlik ve meyve bahçesi alımı gibi bir çok kategoride istenen belgeleri tamamlayarak kredi kullanabilirsiniz.

Kredi başlıklarından bazıları şunlardır;

  • Hayvancılık ve Su Ürünleri Kredileri,
  • Mekanizasyon Kredileri,
  • İşletme Edindirme Kredileri,
  • Üretim Destek Kredileri,
  • Bitkisel Üretim Kredileri gibi.

Vakıfbank İş yeri Kredisi

Hayalinizdeki işyerinizi açmak için size destek sağlayacak bankalardan birisi de Vakıfbank bankasıdır. Yeni iş kurmak isteyen, mevcut işini yenilemek veya büyütmek isteyenlere çeşitli kredi imkanları sunmaktadır.

Bireysel İşyeri Kredisi

Kurmayı düşündüğünüz iş için gereken büro, dükkan veya depo gibi gayrimenkullerin finansmanını Vakıfbank bireysel işyeri kredisi kullanarak temin edebilirsiniz.

İşyerinin ekspertiz değerinin % 75 ine kadar kredi alınabilir.

Vade imkanı ise maksimum 120 aya kadardır.

İşyeri Edindirme Kredisi

Herhangi bir ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler yararlanabilir. İşletme faaliyetlerini sürdürecekleri veya söz konusu şirket faaliyetlerinde kullanmak şartı ile bünyelerine katacakları; mağaza, dükkan ve büro gibi işyerlerinin alımını finanse etmek için verilecek kredi türüdür.

İşyerinizin faaliyet durumu veya gelir elde ettiği dönemler göz önüne alınarak, uzun vade ve uygun faiz oranları belirlenmektedir.

Hammadde Alımı Kredisi

İmalat sanayiinde faaliyet gösteren firmaların üretimlerine katkıda bulunmak için firmaların hammadde ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla verilen kredi türüdür. Bunun için;

Üretimin kendi mülkiyetinde veya kiraladığı işyerinde; mevcut makine ve tesisat ile yapılması şartı bulunmaktadır.

Hammaddenin alımı ile ilgili proforma fatura ( ön fatura, teklif faturası ) karşılığında kredi kullanımı sağlanır.

İş Bankası İşyeri Kredisi

İşbank işyeri kredisi ile ticari gayrimenkullerinizi almak veya hayalinizdeki işinizi kurmak mümkün. Aşağıdaki size uygun kategorilerden birini seçerek iş hayatına başlayabilirsiniz. Hali hazırda kurulu bir işi olan esnaflarımız için de destek paketleri bulunmaktadır.

İşyeri Kredisi

İş bankası dükkan açma kredisi ile işiniz için ihtiyacınız olan büro, dükkan veya mağaza gibi ticari nitelikli gayrimenkullerinizi satın alabilirsiniz.

Satın alacağınız işyeri ekspertiz değerinin % 75 ine kadar kredi kullanımı,

60 aya varan vade seçeneği mevcuttur.

Girişimcilik Kredileri

İş bankası girişimcilerin yanında olduğunu göstermek ve onları desteklemek için farklı kredi paketleri sunmaktadır.

Kadın Girişimci Kredisi;  Buradaki amaç kadınların ekonomiye katılmasını sağlayarak, işlerini büyütmelerine destek olmaktır. Bu kapsamda 500.000 TL ye kadar 36 aya varan vade imkanı ile 6 ay anapara ve faiz ödemesiz dönemli kredi imkanları bulunur.

  • Workup Girişimcilik Programı,
  • Teknolojik Girişimci Paketi gibi

Esnafa Destek Kredisi

Esnaf ve Sanatkarlar Odası üyelerinin yararlanabildiği kredi türüdür. Esnaf ve küçük işletmelerin işleri ile ilgili nakit ihtiyaçlarını karşılamak için sunulmuştur.

5 milyon TL ye kadar 36 aya varan vade imkanı, 6 ay ödemesiz, 3 ayda bir veya 6 ayda bir ödeme seçenekleri bulunuyor.

Garanti Mortgage İşyeri Kredisi

Garanti Mortgage işyeri kredileri gerçek kişi veya tüzel kişiler için ayrı ayrı paketler halinde düzenlenmiştir.

İşyerini yatırım için alıyorsanız; sadece gerçek kişilere başvurabilir.

Eğer işyerini kullanım için satın alıyorsanız; hem gerçek kişilere hem de tüzel kişilere başvurabilir.

Satın almayı düşündüğünüz işyerinin ekspertiz değerinin % 100 üne kadar kredi kullanım imkanı bulunmaktadır.

Kredi vadesi ise maksimum 120 aya kadardır.

Garanti BBVA Mortgage iş yeri kredisi paketleri şunlardan oluşmaktadır;

  • Ara Ödemeli İş Yeri Mortgage,
  • Artan Taksitli İş Yeri Mortgage,
  • Azalan Taksitli İş Yeri Mortgage,
  • Balon Ödemeli İş Yeri Mortgage,
  • Özel Ödemeli İş Yeri Mortgage,
  • Sabit Faizli İş Yeri Mortgage,
  • Şimdi Al Sonra Öde İş Yeri Mortgage

Görüldüğü üzere hemen hemen her seçeneğe uygun bir paket türü bulunmaktadır.

Akbank İş yeri Açma Kredisi

Akbank her türlü iş yeri alımı finansmanınız için size çeşitli kredi imkanları sunmaktadır. İş kurmak için kredi arıyorsanız Akbank ın sunduğu paketlere de göz atmanızı tavsiye ederim.

Bireysel İşyeri Kredisinde 60 aya kadar vade imkanı ve işletmenizin nakit akışına göre esnek ödeme planları sunulmaktadır.

Ticari gayrimenkul yatırımlarınıza özel krediler bölümünde ise;

Alışveriş merkezi, üretim tesisi veya ek tesis gibi gayrimenkullere yatırım yapabilme,

İşyeri inşaatınızı tamamlayabilme,

Yatırımlarınız için arsa satın alabilme gibi çeşitli kredi imkanları bulunmaktadır.

İşyeri satın alma, yenileme veya bitirme kredisinde 10 yıla kadar, ticari arsa alımında ise 5 yıla kadar vade,

Dilerseniz 1 yıl sonra geri ödemeye başlama avantajları,

İşyeri veya arsa ekspertiz değerinin % 50 sine kadar kredi kullanım imkanları bulunmaktadır.

Devlet Destekli İşyeri Açma Kredisi Var Mı

Devlet destekli işyeri açma kredisinde amaç;

  • Üretimi artırmak,
  • Ekonomide istihdamı sağlamak,
  • Her kesimden vatandaşa yeni iş imkanları sunabilmektir.

Bu sebeple ilk defa iş kuracak gençler. Kendi işini kurmak isteyen kadınlar. Yeni iş fikirleri ortaya atan girişimciler gibi birçok kesim devletin sunduğu imkanları değerlendirebilir.

Üstelik devlet bu desteklerini hibe olarak verdiği gibi, faizsiz kredi olarak da kullandırabilir. Destekler başta KOSGEB olmak üzere, İşkur, TUBİTAK veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları gibi kuruluşlar aracılığıyla verilebiliyor.

Şimdi devlet destekli iş yeri açma kredileri nasıl alınır, nereye başvurulur? Kısaca açıklayalım.

2023 KOSGEB İşyeri Açma Kredisi

KOSGEB aracılığıyla ilk defa iş kuracaklara ve KOBİ lere önemli hibe veya faiz destekleri sunulmaktadır. KOSGEB kredi desteği? İş kurana hibe? KOSGEB iş kurma kredisi? en çok araştırılan konuların başında geliyor.

Özel bankalardan kredi çekmeden ve işletmenizi kurmadan önce KOSGEB gibi destek veren kuruluşları incelemenizi ve şartlarınızın tutup tutmadığını araştırmanızı öneririz.

Bu bölümde KOSGEB iş kurma desteği alabilmeniz için;

KOSGEB destekleri nelerdir?

KOSGEB’in Kobilere sağladığı destek programı şartları nelerdir? detaylı olarak açıklamaya çalışacağım.

KOSGEB Girişimcilik Destekleri

Yeni girişimci programı kapsamında iki türlü KOSGEB iş kurma desteği sunulmaktadır. Bunlar;

  • Geleneksel Girişimci Destek Programı
  • İleri Girişimci Destek Programıdır.

Söz konusu programlar kapsamında alacağınız KOSGEB işyeri açma desteği tamamen geri ödemesizdir.

Bunun için öncelikle iş fikrinize yönelik NACE KODU’ nu tespit etmeniz gerekiyor. Yani kuracağınız işin KOSGEB  tarafından desteklenip desteklenmediği tespit edilmelidir.

KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerin NACE kodlarını KOSGEB Desteklenen Sektörler Nelerdir? bağlantısına tıklayarak öğrenebilirsiniz.

İşletmenizi kurmadan önce KOSGEB Girişimcilik Katılım Belgesini almış olmanız gerekiyor. Kuracağınız iş geleneksel girişimci destek programında mı? Yoksa ileri girişimci destek programında mı? Hangi program kapsamına girdiğini tespit ederek eğitiminizi alın.

Girişimcilik eğitimlerine E-Devlet üzerinden başvurabilirsiniz. Üstelik eğitimler ücretsiz, herkese açık ve elektronik ortamda verilir. Böylece eğitim ile ilgili herhangi bir zaman probleminiz olmayacaktır.

Burada en önemli nokta eğitim katılımını tamamlamadan iş kurarsanız, bu durumda yeni girişimci programına katılmanız mümkün değildir.

Diğer önemli nokta ise kuracağınız işin KOSGEB tarafından desteklenmiş olmasıdır.

Girişimcilik eğitimini tamamladınız sıra işletmenizi kurmaya geldi. Burada da bazı dikkat edilecek hususlar bulunmaktadır. Yani; 

  • Başvuruda bulunacağınız işletmenin Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek kişi veya sermaye şirketi statüsünde olması,

(Örneğin Limited veya Anonim Şirketi olabilirken, adi ortaklıklar Türk Ticaret Kanununda tanımlı olmadığından dolayı KOSGEB tarafından desteklenmez)

  • Kurucu ortaklık payının en az % 50 olması,
  • Münferiden temsile yetkisi bulunması,
  • Program süresi boyunca girişimcinin kendi işinin başında olması,
  • Başka bir işletmede SGK kaydının olmaması gerekiyor.

Geleneksel Girişimci Destek Programı

Bu programın amacı; girişimcileri ve işletmeleri kuruluş yıllarında desteklemek ve bu işletmelerde istihdamı teşvik etmektir. Programa Geleneksel Girişimci Eğitimini tamamlamış olan girişimcilerin kurduğu işletmeler başvurabilir.

Bu program ile geleneksel girişimcilere 65.000 TL ye kadar destek verilmektedir.

Kuruluş Desteği; Gerçek kişi işletme için 5.000 TL, Sermaye şirketi işletme için ise 10.000 TL

Performans Desteği; Birinci Performans Dönemi için 20.000 TL ye varan, İkinci Performans Dönemi için yine 20.000 TL ye varan destek verilmektedir.

(Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci dereceden şehit yakını olması halinde her performans döneminde belirtilen tutarlara ayrıca 5.000 TL eklenir. )

Sertifika Desteği; 5.000 TL destek verilmektedir.

İleri Girişimci Destek Programı

Bu programın amacı; girişimcilerin küresel piyasalarda rekabet yapabilecek, ihracat yapabilecek, daha fazla istihdam oluşturabilecek veya marka olabilecek düzeye gelmeleridir. Aynı zamanda da yenilikçi ve teknolojik alt yapıya sahip işletmelerin sayısını arttırmaktır.

Programa İleri Girişimci Eğitimini tamamlamış olan girişimcilerin kurduğu ve KOSGEB tarafından belirlenen İleri Girişimci Programı Faaliyet Konuları Tablosu ‘nda belirtilen konularda faaliyet gösteren işletmeler başvurabilir. Bağlantıya tıklayarak faaliyet konunuzun tabloda yer alıp almadığını kontrol edebilirsiniz.

Bu program ile kendi işinin patronu olmak isteyen ileri girişimcilere 375.000 TL ye kadar destek verilmektedir.

Kuruluş Desteği; gerçek kişi işletme için 5.000 TL, Sermaye şirketi işletme için ise 10.000 TL

Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteği; işletmenin faaliyet gösterdiği teknoloji seviyesine göre 300.000 TL ye kadar destek verilmektedir.

Danışmanlık ve İşletme Koçluğu Desteği; 10.000 TL

Performans Desteği; toplamda 40.000 TL ye varan destek verilmektedir.

Sertifika Desteği; 5.000 TL olarak verilmektedir.

KOSGEB KOBİ Finansman Destek Programı

KOSGEB desteği ile işini kurmuş ve faal durumdaki işletmeler için geçerlidir. Bu programın amacı; KOBİ’lere uygun koşullarda finansal destek temin etmek. Finansman sorularının çözüm getirmek. Üretim, kalite ve standartlarının artırılmasını sağlamak. İşletmelerin istihdam oluşturmaları ve rekabet düzeylerinin artırılması gibi noktaları kapsar.

İşletmeler için bankadan uygun kredi temin edebilmeleri amacıyla, faiz veya kar payı tutarı desteklenir. İşletmelere program kapsamında;

  • İşletme Kredisi,
  • Makine-Teçhizat Kredisi
  • Acil Destek Kredisi verilmektedir.

KOBİ Finansman Destek Programından Yararlanabilmek İçin KOSGEB İşyeri Açma Şartları Nelerdir;

  • KOSGEB veri tabanında kayıtlı olması,
  • İşletmenin Aktif olması,
  • KOBİ Bilgi Beyannamesinin güncel olması,
  • Programda tanımlanmış işletme türlerinde yer alan işletmelerden olması gereklidir.

KOSGEB işyeri açma şartları taşıyan işletmeler!

Bankalardan kullanacağınız KOSGEB iş kurma kredisinin faiz veya kar payı tutarları geri ödemezsiz olarak desteklenmektedir.

Girişimci İşletme için, kredi üst limiti 50.000 TL dir. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya şehit yakını olması durumuna kredi üst limiti 70.000 TL dir.

Stratejik ve Öncelikli Sektörlerdeki İşletme için; kredi üst limiti ise 500.000 TL dir.

Acil destek kredileri için; kredi üst limiti komite tarafından belirlenir ve vade sayısı azami 36 aydır.

Tüm işletme türleri için işletme kredilerinde 18 aya kadar vade imkanı bulunmaktadır.

Makine ve Teçhizat kredilerinde ise 36 aya kadar vade imkanı vardır.

İşletmeler, KOBİ Finansman Destek Programından yararlanmak için ilk olarak KOSGEB ile protokol yapmış olan bankalara başvuruda bulunur. ( Ziraat Bank, Halkbank, Vakıfbank, İş Bankası, Garanti Bankası gibi )

Banka kredi başvurusu inceler ve uygun bulursa onaylar.

İşletme, başvurusu onaylandığında kredisini kullanabilir.

2023 KOSGEB Kredisi Veren Bankalar

KOSGEB protokol imzaladığı kamu veya özel bankalar aracılığıyla her yıl olduğu gibi bu yıl da kredi faiz desteği vermektedir. Söz konusu kredi faiz desteği devlet tarafından ayrılan bir bütçe ile KOSGEB aracılığıyla karşılanmaktadır.

Yeni iş kurmak isteyen veya mevcut işini geliştirmek isteyen esnaflarımız KOSGEB kredisini anlaşmalı bankalardan alabilir.

KOSGEB Kredisi Veren Bankalar

HalkbankZiraat Bankası
VakıfbankAkbank
Türkiye İş BankasıDenizbank
Garanti BBVATEB (Türkiye Ekonomi Bankası)
QNB FinansbankYapı Kredi Bankası

2023 KOSGEB kredisi veren bankalar hangileridir tablo olarak listeledik. Görüldüğü üzere kamu bankaları veya özel bankaların bir çoğu bu sürece  destek vermektedir.

Ayrıca bankaların KOBİ destek departmanları ile görüşerek, süreci daha hızlı ve sağlıklı yürütmeniz de mümkün.

2023 KOSGEB Sıfır Faizli Kredi Veren Bankalar

Öncelikle şunu belirtelim ki işyeri açmak için 2023 KOSGEB sıfır faizli kredi veren bankalarda sadece Halkbank Bankası bulunmaktadır.

Diğer bankalar tarafından verilen kredinin belli bir faiz oranı bulunmaktadır. Bu faiz tutarı ise KOSGEB aracılığıyla devlet tarafından karşılanabilmektedir.

Halkbank sıfır faizli esnaf kredisi şunlardan oluşmaktadır.

  • Kaybolmaya Yüz Tutan Meslek Kollarında Faaliyet Gösterenlere Kredi
  • Ustalık Belgesi Sahibi Olup Yeni İşyerini Kura Girişimci Esnaf ve Sanatkarlara Kredi
  • Genç Girişimci Esnaf ve Sanatkarlara Kredi

(Söz konusu krediler ile ilgili detaylı bilgi yazımız içerisinde Halkbank Sıfır Faizli Esnaf Kredisi başlığı içerisinde açıklanmıştır.)

2023 İşkur İşyeri Kredisi

Eğer engelli veya eski hükümlü iseniz ve kendi işinizi kurmak istiyorsanız. Bu durumda İŞKUR’a başvurarak 65 bin lira geri ödemesiz hibe desteği alabilirsiniz.

Türkiye İş Kurumu; engelli veya eski hükümlü vatandaşlarımızın kendi işini kurabilmeleri için iş kurma hibe desteği veriyor.

Buradaki amaç; engelli veya eski hükümlü vatandaşlarımızın kendi geçimlerini sağlamalarına yardımcı olmaktır. Böylece onların kuracağı işler üretime katkı sağlayacaktır. Ayrıca ekonomiye de ilave istihdam oluşturulacaktır.

2023 İŞKUR İşyeri Kredisi veya İŞKUR hibe desteği hangi şartlarda alınabilmektedir? Kısaca açıklayalım;

Engelli Kendi İşini Kurma Hibe Desteği

Sağlık kurulu raporuyla en az % 40 iş gücü kaybı olduğunu belgeleyen kişiler bu hibe desteğinden yararlanabilmektedir.

Söz konusu hibe desteği; İŞKUR internet sitesi, Duyurular bölümünde yayınlanan, Başvuru Rehberinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde hazırlanacak projeler için geçerli olmaktadır.

Ayrıca E-Devlet üzerinden ‘Engelli Kendi İşini Kurma Hibe Desteği’ bölümünden de başvuru yapabilirsiniz.

Engelli kendi işini kurma hibe desteği kapsamında;

  • Kuruluş İşlemleri Desteği; en fazla 5.000 TL
  • İşletme Gideri Desteği; en fazla yıllık 15.000 TL
  • Kuruluş ( Demirbaş ) Desteği; en fazla 45.000 TL tutarında destek sağlanmaktadır.

Eski Hükümlü Kendi İşini Kurma Hibe Desteği

Affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar. Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar. Milli savunmaya karşı suçlar. Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk. Cinsel saldırı ve çocuğun cinsel istismarı suçlarından mahkum olanlar bu destekten yararlanamazlar.

Sön konusu hibe desteği, mevzuat kapsamında eski hükümlü olarak kabul edilen kişilerin İŞKUR internet sitesi, Başvuru Rehberinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde hazırlayacakları projeleri için geçerlidir.

Bu hibe desteği için; Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüklerine ‘Eski Hükümlü Kendi İşini Kurma Hibe Desteği’ kapsamında başvurulabilirsiniz.

Eski hükümlü kendi işini kurma hibe desteği kapsamında;

Sözleşme imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca,

Temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım ve donanım gibi maliyetler için,

Vergiler dahil en fazla brüt asgari ücretin 15 katına kadar kuruluş (demirbaş) desteği verilmektedir.

2023 SYDV İş Kurma Desteği

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) tarafından yeni iş kurmak isteyenlere 15 bin lira iş kurma kredisi verilmektedir.

Ancak 15 bin lira iş kurma desteği her SYDV tarafından verilmemektedir. Kaymakamlıklara bağlı olan SYDV eğer proje destekleri için bir bütçe ayırmışsa ve şartları taşımanız halinde bu destekten yararlanabilirsiniz.

Başvurmayı düşündüğünüz ilçede SYDV iş kurma desteği verilip verilmediğini internet sitesi üzerinden sorgulayabilirsiniz.

Denizli Pamukkale Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfını örnek verecek olursak. Gelir Getirici Projeler kapsamında kişi başı en fazla 15. 000 TL destek sağlamaktadır. İlk 3 yıl ödemesiz, sonraki 6 yıl eşit taksit şeklinde faizsiz olarak ödeme imkanı tanınmaktadır. Bu desteği almak için;

  • Başvuru yapılan vakfın sorumluluk bölgesinde en az altı aydır ikamet ediyor olmak,
  • Proje konusu işin gerektirdiği bilgi ve beceriye sahip olmak,
  • Başvuru tarihi itibariyle 18-60 yaş arasında olmak gibi çeşitli şartlar bulunmaktadır.

Not: İstenen bu şartlar vakıflara göre değişiklik gösterebilmektedir.

2023 TÜBİTAK İş Kurma Desteği

TÜBİTAK, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerine büyük önem veriyor. Girişimcilere verdiği destekler ile fikir aşamasından, pazar aşamasına kadar olan faaliyetler aşamalı olarak desteklenmektedir.

Eğer siz de TÜBİTAK iş kurma desteği almak istiyorsanız. TÜBİTAK internet sitesi üzerinden, Destek Programları Başvuru Kılavuzu bölümüne giriş yapın.

Dilerseniz direk olarak https://kilavuz.tubitak.gov.tr/ bağlantısını tıklayarak da TÜBİTAK Destek Programlarına ulaşabilirsiniz.

Destek Türü bölümünde, Bilimsel AR-GE Projesi, Sanayi AR-GE Kapasite Geliştirme Projesi veya Patent gibi destek sağlanan programlar bulunmaktadır. Bu programlardan şartları size uyan projeleriniz var ise başvurunuzu yaparak sağladığı desteklerden faydalanabilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse; teknoloji ve yenilik odaklı iş fikrine sahip projelerinin desteklenmesi için 150 bin liraya kadar geri ödeme yapılmaksızın hibe desteği veriliyor.

Örneğin İstanbul Teknokent, Bigg Enteggre, Odtü teknokent ve Türkiye Ekonomi Bankası Girişimci Evi gibi kuruluşlar bu desteğin verilmesinde aracılık ediyorlar.

Yeni iş fikri veya hayalinde yeni projeleri olan kişiler! Sizlere PATENT NEDİR? isimli yazımıza göz atmanızı tavsiye ederim. Emeklerinizin boşa gitmemesi için size ait olan fikrin patentini almak için hangi işlemler gereklidir? Yazımızı incelediğinizde detaylı olarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hakkımda

Tüm ziyaretçilere merhabalar!

Ben Haktan Atasoy. SanalOfisRehberi'nin kurucusuyum.

Ofisler ve iş dünyasına ait bildiklerimi paylaşmak amacıyla bu websitesini kurdum. Aklınıza takılan sorular için sayfaların altında yer alan yorum kısmını kullanabilir ayrıca aşağıdaki butona tıklayarak bana mail gönderebilirsiniz. Genellikle 24 saat içinde cevap veririm.

Yorum yapın