Patent veya Patent Belgesi kimi zaman gazetelerde, haberlerde veya internet kaynaklarında karşımıza çıkmaktadır. Patent az çok fikir sahibi olduğumuz konulardandır. Özellikle bir buluş veya icat üzerinde çalışan, yeni işler başarmaya çalışan kişiler için tüm detayları ile özellikle araştırılmaktadır. Çünkü ortada yoğun bir emek harcayarak size özel gerçekleştirilen bir buluş vardır. Bu yüzden ilk hedeflerden biriside bu buluşu koruma altına almak olacaktır.
Patent ne demek, Patent alma aşaması ve süreçleri nasıl olur? İş bu noktaya geldiğinde bir çok kişi zorlanmaktadır. Resmi prosedürler ile uğraşmak, yanlış yapılan yönlendirmeler veya eksik bilgi sahibi olmak. Tüm bu konular bazen kafa karışıklıklarına ve zaman kayıplarına yol açabilmektedir.
Size veya kuruluşunuza ait olan bir buluşun bir an önce adınıza sahiplendirilmesi ve koruma altına alınması elzemdir. Diyelim ki başvurunuzun gecikti. Böyle bir durumda, bir başka kişinin ayni fikirler ile kendi adına başvuru yapması söz konusudur. Yani sizden önce patent alma hakkına sahip olabiliyor.
İşte tüm yönleriyle patent nedir nasıl alınır, Patent hakkı nedir, Patent başvurusu nasıl yapılır ve Patent alma aşamaları nelerdir? gibi bu konudaki tüm önemli başlıkları sizler için hazırladım.
Yazımızı tamamen okuduğunuzda bu konudaki hazırlanan en kapsamlı ve güncel bilgiler olduğunu görebilirsiniz.
Bu Yazının Alt Başlıkları Neler?
- Patent Nedir
- Patent Almak (Patent Nasıl Alınır)
- Türk Patent Sorgulama Nasıl Yapılır (Online Patent Sorgulama)
- Patent Başvurusu Nasıl Yapılır
- Patent Çeşitleri Nelerdir
Patent Nedir
Önce Patent ne demek kısaca açıklayacak olursak ; Kişi yada kuruluş olarak, yapmış olduğunuz bir buluşun, belirlenen süreler boyunca üretme, kullanma ve satma hakkına sahip olunmasıdır.
Patent Türkçe karşılığı nedir diye merak edenler için ise şöyle belirtelim. Dilimize Fransızca’dan geçmiştir ve TDK’ ya göre buluş belgesi anlamına gelmektedir.
Eğer buluşunuz ile ilgili size patent verildi ise; üçüncü kişiler tarafından söz konusu buluşun izinsiz olarak üretilmesi, kullanılması veya satılması yasaktır. Bu nedenle yaptığınız buluş kadar, onun sizin adınıza tescillenmesi ve koruma altına alınması da bir o kadar önemlidir.
Patent Belgesi Nedir? Yapmış olduğunuz buluş veya icat ile ilgili olarak, patent hakkının somut olarak sizde olduğunu göstermeye yarayan belgeye Patent Belgesi denir.
Patent Hakkı Nedir? Yaptığınız buluş veya icattın belirlenen süre boyunca patent belgesi ile somut bir şekilde size ait olmasıdır.
Peki hep buluştan söz ediyoruz, patent almak için önce bir buluşumuzun olması gerekir, burada buluş kelimesinden ne anlamamız gerekiyor neyi kast ediyorlar bunu da açıklayacak olur isek,
Buluş nedir; teknoloji alanında belirli bir soruna veya probleme çözüm getirilmesine yarayan, teknik özelliği bulunan fikir ürünüdür. Bir teknik problemin her farklı çözümü de buluş sayılmaktadır. Ancak buradaki en önemli nokta buluşun teknik niteliğe sahip olması gereklidir.
Patent Almak (Patent Nasıl Alınır)
Patent almak en az buluşunuz kadar önemli ve üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir durumdur. Peki patent almadan önce neye dikkat etmeliyiz.
Patent hakkı verilmesi, o kişiye 20 yıl gibi uzun bir süre koruma sağladığı için sizlere en önemli tavsiyem, hayalinizdeki veya kafanızdaki gerçekleştirmeyi planladığınız buluş için önce ön araştırma yapın. Bu konudaki iki önemli nokta;
- Söz konusu buluş patent verilmesine uygun mu?
- Diğer bir konu gerçekleştirmeyi düşündüğünüz buluş ile ilgili daha önce verilmiş bir patent belgesi var mı? Bunun sorgulanması yapılmalıdır.
Bu iki önemli hususta bilgi edinmez ve işe koyulursan, emeğin ve çalışman boşa gidebilir. Patent alma konusunda birçok başvurunun, yeni olmadığından dolayı kabul edilmediği görülmüştür. Hatta bu konuda mahkemelerde dava konusu haline geldiği sık karşılaşılan bir durumdur.
Bende yazımda patent başvurusu nasıl yapılır? Patent nasıl alınır? Konularından önce bu iki önemli noktayı açıklığa kavuşturmaya çalışacağım.
Bu konuda yaptığım araştırmada; en güvenilir ve güncel kaynak olan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı bulunan Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yayınlanan kaynaklardan faydalandım. Dilerseniz sizde bu linke tıklayarak yazımızda bulamadığınız veya gözümüzden kaçan sorularla ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz.
Ayrıca kimi kaynaklarda Türk Patent Enstitüsü görebilirsiniz. Türk Patent Enstitüsü kurumun eski adıdır. 10 Ocak 2017 tarihi itibariyle Türk Patent Enstitüsü ismi yerine Türk Patent ve Marka Kurumu ismi kullanılmasına karar verilmiştir. Kısaltma olarak da TÜRKPATENT ismi kullanılmaktadır. Bilmeyenler için Türk Patent Kurumu ile ilgili bu bilgiyi de paylaşmak istedim.
Patent Verilme Kriterleri Nelerdir
Yaptığınız buluş patentlenebilirlik kriterlerine uygun mu? Peki Patent Verilebilirlik Şartları Nelerdir?
- Yenilik Kriteri; Buluşun daha önce var olmaması, tekniğinin bilinmemesi. ( burada kast edilen, başvuru tarihinizden önce buluş konusunda üretim, tanıtım veya kullanım gibi bilgi olmaması )
- Buluş Basamağı Kriteri; hangi teknik alan ile ilgili ise, uzman kişilerce tekniğin bilinen durumundan kolay bir şekilde çıkarılamayan niteliğe sahip olması anlamına gelir.
- Sanayiye Uygulanabilirlik Kriteri; Buluşun üretilebilen, uygulanabilen yada kullanılabilen özellikte olmasıdır.
Patent Verilemeyecek Konular ve Buluşlar Nelerdir
Buluş niteliğinde olduğu kabul edilmeyen ve bu sebeple patent verilmesi uygun görülmeyen maddeler şunlardır;
- Keşifler, bilimsel niteliğe haiz teoriler ve matematiksel metotlar
(Örneğin toplama, çıkarma veya çarpma gibi işlemler için kısa yol metodu bulmanız buluş olarak kabul edilmemektedir. Ancak bu metoda göre çalışan bir hesap makinesi buluş olarak kabul edilebilmektedir.)
- Zihni, iş veya oyun faaliyetlerine ilişkin plan, usul ve kurallar
(Herhangi bir yabancı dili konuşma yöntemi veya bir oyun bulmanız, buluş olarak kabul edilmiyor. Ancak bu yöntem veya planları uygulamak için yeni bir cihaz ortaya çıkarmak buluş sayılabilmektedir)
- Bilgisayar Yazılım veya Programları
(Teknik bir problemi çözen veya bilgisayar programı içeren yeni bir cihaz sayılabilmektedir)
- Estetik niteliğe sahip oluşumlar, edebiyat, sanat ve bilim eserleri
( Resimler, kitaplar, heykeller buluş olarak kabul edilmezler. )
- Bilgilerin iletilmesi, düzenlenmesi veya sunulması
Buluş Niteliğinde Olmalarına Rağmen Patent Verilemeyecek Konular Nelerdir
Buluş niteliğinde olduğu kabul edilmesine rağmen patent verilmesi uygun görülmeyen maddeler şunlardır;
- Konusu itibariyle kamu düzeni veya genel ahlak kurallarına aykırı buluşlar
- Bitki veya hayvan olsun bunların türleri ile bunların üretimine yönelik biyolojik işlemler
- Hayvan yada insan vücudu için cerrahi ve teşhis de dahil tüm uygulanacak tedavi metotları
- İnsan bedenine ait unsurlardan birinin sadece keşfedilmesi
- İnsan klonlama veya eşey hattının genetik kimliğini değiştirilmesi ile ilgili tüm işlemler
Türk Patent Sorgulama Nasıl Yapılır (Online Patent Sorgulama)
Yaptığınız buluş ile ilgili olarak veyahut da yapmayı düşündüğünüz buluş ile ilgili olarak önce Türk Patent Sorgulama (online patent sorgulama)yaparak ön bilgi edinin. Bu bölümde patent arama nasıl yapılır detaylı olarak buna değinelim.
Patent aramadaki amaç buluşunuzun yeni olup olmadığı, daha önce başka bir kişi yada firma tarafından koruma altına alınıp alınmadığı hususlarında bilgi sahibi olmaktır. Aksi takdirde yaptığınız masraflar, harcadığınız zaman veya verdiğiniz emekler boşa gidebilmektedir.
Marka patent sorgulamak için iki yol bulunmaktadır. Birisi Türk Patent ve Marka Kurumu aracılığıyla ücretini ödeyerek Türk Patent Sorgulama yapılmasını sağlamak. Diğer bir yol ise yayımlanmış patent belgelerine, ücretsiz olarak erişim sağlama hakkı veren örneğin google patent sorgulama gibi internet kaynakları üzerinden kendiniz araştırma yaparak bilgi edinmektir.
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ön araştırma yapılabilmesi için;
Ülkemizdeki koruma talep etmiş ve yayımlanmış patentler üzerinde veya diğer ülkelerdeki patentler üzerinde ön araştırma işlemi için Patent / Faydalı Model Ön Araştırma Talep Formunu doldurup, Patent İşlem Ücretleri adresinde belirtilen güncel ücreti tutarını ödemeniz ve talep formu ile birlikte kuruma göndermeniz gerekmektedir. Bu şekilde patent arama yapabilirsiniz.
Kendiniz Türk patent marka sorgulamak veya ön araştırma yapmak istiyorsanız;
Patent Araştırma – Detaylı Arama bölümüne giriş yaparak Türk Patent ve Marka Kurumunun veri tabanı sayesinde ülkemizdeki koruma talep eden, yayımlanmış patentlere dair bilgilere ulaşabilir ve online patent sorgulama yapabilirsiniz.
Espacenet Patent Arama sitesine giriş yaparak Avrupa Patent Ofisinin yaklaşık 120 milyon dokümanı üzerinden Türkçe dilde marka patent sorgulaması yapabilirsiniz.
Uspto Patent Arama web sitesine giriş yaparak ABD Patent Ofisi veri tabanı üzerinden marka patent sorgulaması veya uluslararası patent sorgulaması yapabilirsiniz.
WIPO Patent Arama web sitesinden ise bir çok ülkedeki patent ofislerinin sitelerine bağlanarak marka patent sorgulaması veya uluslararası patent sorgulaması yapabilirsiniz.
Google Patent Arama adresinden de Google patent sorgulaması yaparak patent arama işleminizi yapabilirsiniz.
Patent Başvurusu Nasıl Yapılır
Buluşunuzun patent verilmesine uygunluğu ve daha önce koruma altına alınıp alınmadığı, patent verilip verilmediği gibi hususları öğrendiniz. Türk patent marka sorgulamanızı yaptınız. Marka patent nasıl alınır? İsim patent nasıl alınır? diyorsanız merak etmeyin artık patent başvuru aşamasına geçebilirsiniz.
Peki patent başvurusu nasıl yapılır? Marka patent nasıl alınır? İsim patent nasıl alınır? Patent başvurusu yaparken nelere dikkat etmeliyiz açıklayalım.
Öncelikle şunu belirtelim ülkemizde patent almak için başvuru yapabileceğiniz tek yetkili mercii Türk Patent ve Marka Kurumu’dur. Başvuru işlemlerinizin ardından eğer patent alma başvurunuz olumlu sonuçlanır ise size patent belgesi bu Türk patent kurumu tarafından verilmektedir.
Patent başvurusunu kendiniz yapabilirsiniz. Dilerseniz Turk Patent ve Marka Kurumuna kayıtlı patent vekilleri aracılığıyla da başvuru yapmanız mümkün. Patent vekillerinin bu konuda daha profesyonel yardımda bulunacağını göz ardı etmeyin.
Kurum listesinde kayıtlı bulunan marka patent vekilliği görevlilerine ve iletişim adreslerine ulaşabilmeniz için Türk Patent Vekil Araştırma bölümüne giriş yapabilirsiniz. Marka patent vekilliği listesinden çalışmak istediğiniz patent vekilini seçebilirsiniz. Sonrasında patent alma başvurunuzu birlikte yürütebilirsiniz.
Eğer kendiniz patent başvurusunda bulunacaksanız, size ilk tavsiyem. Patent ve Faydalı Model Bilgilendirme bölümünde bulunan Patent-Faydalı Model Başvuru Kılavuzunu indirmeniz ve incelemeniz gerekir. Böylece çok daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kendisi başvuruda bulunuyorsa patent başvurusu nasıl yapılmaktadır?
İlk olarak Patent Kurumuna dilekçe ve başvuru ücretinin ödendiğini gösteren dekont ile başvuru yapmalısınız. Başvurunuzu bizzat kendiniz kuruma teslim edebilirsiniz. Dilerseniz posta yoluyla yada kurumun internet sitesinden online olarak da yapabilirsiniz.
Patent Başvuru Dilekçesinde Bulunması Zorunlu Unsurlar
Başvuru Formu
Türk Patent ve Marka Kurumu Elektronik Başvuru Sistemi adresinden elektronik başvuru sistemini kullanarak e-Devlet şifreniz ile giriş yaparak söz konusu formu doldurabilirsiniz.
Başvuru Ücreti
2023 yılı için patent başvuru ücreti 160 TL olarak belirlenmiştir.
Tarifname
Patent başvurusunda bulunulan buluş ile ilgili tüm ayrıntılı bilgilerin yer aldığı bölümdür. Buluş hangi teknik alanla ilgilidir. Buluşun amacı nedir. Getirdiği avantajlar nelerdir. Buluşun uygulanabileceği alanların nelerdir gibi konular net bir şekilde açıklanmalıdır.
İstemler
Buluşunuz ile ilgili talep ettiğiniz koruma kapsamı nedir? Korunması istenen teknik özellikler nelerdir gibi konuları kapsar.
Özet
Patent başvurusunda bulunduğunuz buluşunuz ile ilgili genel teknik bilgilerin yazıldığı bölümdür.
Resimler
Buluşunuz ile ilgili başvurularda resim sayfalarını koymanız aslında zorunlu değildir. Ancak buluşunuzun kurum tarafından daha kolay anlaşılması için resim koymanızı tavsiye ederim.
Kimlik ve İletişim Bilgileri
Başvuruda bulunan kişinin kimlik ve iletişim bilgisini içermektedir.
Başvuru Aşaması
Bütün bu hususlar tamamlanarak Patent Kurumuna teslim edilmesi ile başvuru tarihiniz kesinleşmiş olur. Eğer başvuruda yukarıdaki hususlarda eksiklik olduğu tespit edilirse size herhangi bir bildirim yapılmaz. Söz konusu eksikliği giderebilmeniz için 2 aylık süre verilmektedir. Bu süre içerisinde eksiklik giderilirse başvurunuz tamamlanacaktır. Ancak söz konusu eksiklik giderilmez ise başvurunuz geri çekilmiş sayılacak size bildirimde bulunulmayacaktır.
Şekil İnceleme Aşaması
Başvurunuz tamamlandıktan sonra, patent başvurunuzun şekil incelemesi yapılmaktadır. Eğer şekil yönünden eksiklik var ise kurum tarafından size bu durum bildirilmekte ve eksikliklerin giderilmesi istenmektedir. Bunun için size bildirim tarihinden geçerli olmak üzere 2 aylık süre veriliyor.
Eksiklik giderilmediği takdirde kurum tarafından başvurunuz ret edilir. Eksiklik giderilir ise araştırma talebi bölümüne geçilir.
Araştırma Talebi
Başvuru tarihinden itibaren 12 ay içinde araştırma ücretini de ödeyerek Araştırma Talebinde bulunulmaktadır. Bu süre içerisinde ücret ödenerek talepte bulunulmaz ise başvurunuz geri çekilmiş sayılacaktır.
Araştırma Talebiniz için;
İlk olarak Turk Patent Kurumu Elektronik Başvuru sistemine giriş yapın.
Sonra Başvuru Sonrası işlemler bölümünden Araştırma Talebi İşlemi adımlarını takip ederek Araştırma Talebinde bulunabilirsiniz.
Araştırma Raporu
Patent için araştırma raporu kurum tarafından düzenlenmektedir. Buluşun patentlenebilir olup olmadığı hususu değerlendirilir. Düzenlenen rapor başvuru sahibine bildirilmektedir. Başvuru sahibi bu rapordan sonra başvurusuna devam edip etmeyeceğine karar verir.
(Başvuru sahibi araştırma raporunda buluşu ile ilgili patent alma kriterlerini etkileyecek durumlar varsa başvurusundan vazgeçebilecektir. Raporda belirtilen hususların patent almasına engel olmayacağını düşünüyorsa başvurusunu devam ettirebilecektir.)
İnceleme Talebi
Patent inceleme talebi; buluşunuzun patent alıp almayacağına karar verildiği aşamadır.
Başvuru sahibi; buluşu ile ilgili araştırma raporu kendisine bildirildiği tarihten itibaren 3 ay içinde patent inceleme ücretini ödeyerek inceleme talebinde bulunabilir.
İnceleme Talebiniz için;
Diğerlerinde olduğu gibi ilk olarak Elektronik Başvuru sistemine giriş yapın.
Sonra Başvuru Sonrası işlemler bölümünden İnceleme Talebi İşlemi adımlarını takip ederek Patent İnceleme Talebinde bulunabilirsiniz.
İnceleme sonrası, buluşunuz ile ilgili patent verilmesi kabul edilmişse inceleme raporu düzenlenmektedir. Bu durum başvuru sahibine bildiriliyor. Sonrasında İnceleme Raporu bültende yayımlanmaktadır.
Patent Belgesi Düzenlenmesi
Patent başvuru sahibinin, talep etmesi ve ücretini ödemesi halinde Patent Belgesi düzenlenerek kendisine gönderilmektedir.
Belge talebi için;
İlk olarak Turk Patent Kurumu Elektronik Başvuru Sistemi adresinde bulunan bölümden giriş yapın.
Sonra Başvuru Sonrası işlemler bölümünden Tescil Belge/Suret/Sicil Düzenlemesi İşlemi adımlarını takip ederek Patent Belgesi talebinde bulunabilirsiniz.
İtiraz Etme
Patent verilmesinin kurum tarafından bültende yayımlanmasından itibaren 6 ay içerisinde üçüncü şahıslar itiraz ücretini de ödeyerek karara yazılı şekilde itiraz edebilmektedir.
Bu durumda itiraz kurul tarafından incelenecektir. Düzeltilmesi gereken hususlar var ise patent sahibine 2 aylık süre verilerek düzeltmesi istenecektir. İtiraz yerinde bulunmaz ise patentin mevcut haliyle devam etmesine karar verilir. Tabi bu kararlar hem patent sahibine hem itiraz için başvuruda bulunan kişiye bildirilmektedir.
Ücretlendirme İşlemleri
Patent belgesi alma sürecindeki başvuru ücreti, patent araştırma ücreti, patent inceleme ücreti, patent belgesi ücreti ve itiraz ücreti gibi tüm aşamalarla ilgili güncel ücret tarifesi için Patent İşlem Ücretleri adresine giriş yapabilirsiniz. Burada Turk patent kurumu tarafından patent işlem ücretleri detaylı olarak belirtilmiştir.
Patent Çeşitleri Nelerdir
Patent Çeşitleri 2017 yılından önce 3’ e ayrılmaktaydı, Bunlar;
İncelemeli Patent, İncelemesiz Patent ve Faydalı Model
Ancak 2017 yılında 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında yapılan düzenlemeler ile İncelemesiz Patent sistemi kaldırılmıştır.
Dolayısıyla ülkemizde yaptığınız buluşlar için iki türlü koruma sistemi sağlanmaktadır. Bunlar;
- Patent Sistemi
- Faydalı Model Sistemi
Patent Sistemi; Buluşun yeni olup olmadığı, sanayiye uygulanabilirlik, buluş basamağı gibi patent alma hakkı kazanabileceği kriterler yönünden değerlendirilmesidir. Bu kriterlere göre inceleme raporu düzenlenmektedir. Patent sisteminde, buluş üzerinde daha ayrıntılı inceleme yapılmaktadır. 20 yıl koruma sağlandığı için faydalı modele göre daha yüksek koruma güvencesi verir. Patent sisteminde verilen 20 yıllık koruma süresi tekrar uzatılamaz.
Faydalı Model Sistemi; İlk kez ortaya çıkan, yeni olan ve aynı zamanda sanayiye uygulanabilen buluşlar için sahibine koruma hakkı veren bir sistem olarak tercih edilmektedir.
Faydalı Model Sisteminde, kısa zamanda ve az maliyetle belge verilebilmektedir. Patent sistemine göre; buluş basamağı kriterleri aranamamaktadır. Ayrıca İnceleme raporu aşamasının olmaması gibi nedenlerden dolayı genelde ufak buluşlar için başvurulan yöntemdir. Ülkemizde küçük ve orta ölçekli sanayiciler, patent sistemi yerine bu koruma yöntemine daha çok başvurmaktadır.
Patent sisteminden farklı olarak bu sisteme inceleme işlemi yapılmamaktadır. İnceleme aşaması olmadığı için kısa süre ve daha az ücret ödeyerek belge alma imkanı bulunmaktadır. Bu sistemde buluşunuza ait koruma sağlayan belge, araştırma raporuna dayanılarak verilmektedir. Faydalı Model Sisteminde verilen belge buluş sahibine 10 yıl süre ile koruma sağlar. Bu süre uzatılamaz.
Patent Örnekleri Nelerdir
Ülkemizde, Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılarak, patent belgesi veya faydalı model belgesi almış binlerce örnek bulunmaktadır.
Patent Araştırma (Patent Arama) bölümüne giriş yaptığınızda Buluş Başlığı sütununa araba, ev, pencere, bilgisayar, telefon gibi merak ettiğiniz hemen hemen her türlü konu, nesne, araç ve gereç için patent örneklerini arattırabilirsiniz.
Yaptığınız arama sonucunda; patent sahibi kim olduğu veya hangi amaca yönelik tasarlandığı gibi bir çok detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Eğer yazımda bulamadığınız veya fayda sağlayamadığım konular olur ise ülkemizdeki patent belgesi verme konusunda tek yetkili kurum olan Türk Patent ve Marka Kurumunun turkpatent.gov.tr web sitesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Ayrıca iş hayatına yeni başlayanlar için, işini büyütmek isteyenler veyahut iş hayatında büyüme hedefleri olup da sermaye yönünden kısıtlı bütçeye sahip kişiler için sitemizdeki sanal ofis nedir, hazır ofis nedir, şirket kurmak için gerekenler gibi yazılarımı da incelemenizi tavsiye ederim. Sizlere çok fayda sağlayacak doğru, detaylı ve güncel bilgilerin bulunduğunu göreceksiniz.