Şahıs şirketi kurmak birçok kişinin hayali. İnsanların çoğunluğu istediği üniversiteyi bitirse dahi, istediği işte çalışamamaktadır. O an çok tutulan veya personel ihtiyacı çok olan bir meslek dalı, siz o sektörle ilgili üniversiteye girip bitirene kadar geçerliliğini yitirebiliyor.
Ekonomik şartlar, ailevi nedenler veya iş sektörlerindeki arz talep dengesi bazen eğitim aldığımız veya sevdiğimiz işi yapmamıza engel olur. Bunun yerine bizi ekonomik sıkıntılardan kurtaracak herhangi bir işi yapmamız gerekebiliyor.
Bu Yazının Alt Başlıkları Neler?
- Şahıs Şirketi Nedir
- Şahıs Şirketi Kurmak İçin Bilinmesi Gerekenler
- Şahıs Şirketi Vergi Oranları 2023
- Şahıs Şirketi Fatura Örneği
- Şahıs Şirketi Kaşe Örneği
- Şahıs Şirketi İsim Örnekleri
- Şahıs Şirketi Kapanış İşlemleri
- Şahıs Şirketi Devri Nasıl Yapılır
Ancak e-ticaret siteleri, sanal ofis veya hazır ofis imkanları ile durum değişmiştir. Hatta şahıs şirketi kurmak home ofis olarak bile mümkün. Şahıs şirketi kurmanın maliyeti oldukça düşük seviyelerdedir. Bazı bankalar tarafından verilen işyeri açma kredileri veya KOSGEB gibi kuruluşlar aracılığıyla hiç sermayeniz olmasa dahi şirketinizi kurabilirsiniz.
(Söz konusu kredi ve destekler için İşyeri Açma Kredisi Veren Bankalar isimli yazımı muhakkak incelemenizi tavsiye ederim)
Ayrıca E-devlet ve İnteraktif Vergi Dairesi sistemlerinin de şahıs şirketi kuruluşu sırasındaki prosedürleri aşmada çok büyük artıları var. Artık işlemler çok daha hızlı. Tüm bu sebeplerden dolayı şahıs şirketi nedir? Şahıs şirketi açmak için neler gerekli? Şahıs şirketi açma maliyeti ne kadardır? Son zamanlarda en çok merak edilen konulardandır.
Bu yazımızı okuduğunuzda sıfırdan başlayarak şahıs şirketi nasıl kurulur öğrenmiş olacaksınız. Şahıs işletmesi açmak konusunda işinize çok yarayacak tavsiyelerde de bulundum. Bu tavsiyelerim şahıs şirketi kurma maliyetinizi oldukça düşürecektir.
Bilgilendirme bizden, hayalinizi gerçekleştirmek sizden. Hadi başlayalım…
Şahıs Şirketi Nedir
Şahıs şirketi nedir? Tek kişi veya az sayıda ortak tarafından kurulabilen, ortakların sorumluluklarının sınırsız olduğu, tüzel kişilikleri bulunan ve ticari faaliyet amacı ile kurulan şirket türüdür.
Şahıs şirketi özellikleri şu şekildedir;
- Tek ya da birkaç ortak ile kurulabilmektedir
- Ortakların sorumlulukları sınırsızdır,
- Ortakların payını devretmesi oldukça zordur çünkü diğer ortakların da onayı gerekir,
- Şirket kurucuları gerçek kişilerden oluşur,
- Şirkete ait borçlarda, ortakların tüm mal varlıkları ile sorumluluğu bulunmaktadır.
İlk defa iş kurmak isteyenler veya e-ticaret sitelerinde kendilerine yer bulmayı isteyenler. Küçük veya orta ölçekte işletme olarak başlangıç yapmak isteyenler. İlk olarak şahıs şirket türlerini tercih ederler. Bunun nedeni ise kuruluş işlemlerinin çok hızlı ve şahıs şirketi kurmanın maliyetinin az olmasıdır. Aynı zamanda karşılaşabilecekleri risk faktörleri de minimum düzeyde olacaktır.
Şahıs şirketi özellikleri hem Türk Ticaret Kanunu hem de Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiştir. Buna göre şahıs şirketi türleri şunlardır;
- Adi Komandit Şirket
- Kollektif Şirket
- Adi Şirket
Söz konusu şahıs şirketi özellikleri için kısaca açıklamalarda bulunmamız gerekirse;
Adi Komandit Şirket nedir; Ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla kurulan, şirket alacaklılarına karşı ortaklardan bir veya birkaçının sorumluluğu sınırlandırılmamış ve diğer ortak veya ortakların sorumluluğu belirli bir sermaye ile sınırlandırılmış olan şirket komandit şirkettir.
Sorumluluğu sınırlı olmayan yani bütün mal varlıkları ile sorumlu olan ortaklara komandite, sorumluluğu sınırlı yani şirkete koydukları veya koymayı taahhüt ettikleri sermaye tutarı oranında sorumlu olanlara komanditer denir. Komandite ortakların gerçek kişi olmaları gerekir. Tüzel kişiler ancak komanditer ortak olabilirler.
Kollektif Şirket nedir; Ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla, gerçek kişiler arasında kurulan ve ortaklarından hiçbirinin sorumluluğu şirket alacaklılarına karşı sınırlanmamış olan şirkettir.
Kollektif Şirketlerde tanımdan da anlaşılacağı üzere sadece gerçek kişiler ortak olabilirler. Bu ortakların sorumlulukları ve üstlenecekleri yükümlülükler şirketin kuruluş sözleşmesi ile belirlenirler. Kollektif şirketlerde asgari sermaye sorumluluğu olmadığı gibi, şirketin yönetiminden de her ortağın sorumluluğu bulunmaktadır.
Adi Şirket nedir; İki ya da daha fazla kişinin emeklerini ve mallarını ortak bir amaca erişmek üzere birleştirmeyi üstlendikleri şirket türüdür. Diğerlerinden farklı olarak borçlar kanununa tabidir. Ayrıca tüzel kişilikleri yoktur. Adi ortaklık olarak da bilinmektedir.
Şahıs Şirketi Kurmak İçin Bilinmesi Gerekenler
Şahıs şirketi kurmak için gerekli belgeler nelerdir? Özellikle yeni iş kurmayı düşünenler için şahıs şirketi nasıl kurulur? İşin maddi boyutunu hesaplayabilmek için şahıs şirketi kurmanın maliyeti veya şahıs şirketi giderleri nelerdir? Gibi sorular eğer şirket kurmayı planlıyorsanız ilk bilgi edinmeniz konulardır. Bu yüzden ilk defa şirket kuranlar için tüm bu konu başlıklarını detaylı olarak açıkladım.
Yazımızı okuduğunuzda A dan Z ye şahıs şirketi kurma konusunda bilgi sahibi olacaksınız. Şahıs şirketi kurmak home ofis olarak, sanal ofis veya hazır ofis olarak mümkün mü? Şahıs şirketi masraflarını bu şekilde düşürebilir miyiz? Sanal şirket kurmak için ne yapmalı? Bu soruların da cevabı yazımızda.
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur
Öncelikle belirtelim ki şahıs şirketi kurmak diğer şirket türlerine göre oldukça hızlı ve basittir. Şahıs Şirketi Kuruluşu işlemleri şunlardır;
- Şirket adresinizi belirleyin. İşyeri adresinizi home ofis olarak dahi gösterebilirsiniz. Ancak bazı kişiler ev adresini iş hayatına karıştırmak istemez. Daha düşük maliyetli olsun isterseniz sanal ofis veya hazır ofis gibi seçenekleri de tercih edebilirsiniz.
- Şirket adresinizin belirtildiği tapu ya da kira ise kira sözleşmesinin ibraz edilmesi.
- Vekalet vererek Mali Müşavirinizi belirleyin.
- Şirket ortaklarının noter huzurunda alınan imza beyannamelerinin hazırlanması.
- Şirket ortaklarına ait nüfus cüzdanı fotokopisi, fotoğraf ve ikametgâh belgesinin hazırlanması.
- Vergi dairesine şahıs şirketi kurma başvurusu yapma (Bu başvuruyu direk kendiniz, mali müşaviriniz veya İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapabilirsiniz)
- Vergi memurları tarafından şirketiniz ile ilgili yoklama işlemlerinin yapılması.
- Yoklama işlemleri sonrası vergi levhanızın alınması.
- Şirketinizin faaliyet alınana göre odalara kaydının yapılması.
- Tutmakla zorunlu olduğu defterlerin alınıp tasdik ettirilmesi.
- Fatura, gider pusulası ve irsaliye gibi belgelerin bastırılması.
- BAĞ-KUR ve SGK işlemlerinin yapılması
Şahıs Şirketi Ticaret Odası Kaydı Zorunlu Mu?
Ticaret siciline kayıtlı tacirler ve Kanunun 5’inci maddesine göre sanayici ve deniz taciri sıfatını haiz tüm gerçek ve tüzel kişiler ile bunların şube ve fabrikaları bulundukları yerdeki odaya kayıt olmak zorundadır.
Buna göre gerçek kişi şayet tacir ise ve bilanço esasına göre defter tutuyorsa şahıs şirketi ticaret odası kaydı zorunlu olmaktadır.
Şahıs şirketi ticaret odası kaydı zorunlu mu ayrıntılı bilgi almak için; Ticaret Bakanlığı’nın Odalara Kayıt Zorunluluğu başlıklı açıklamalarını inceleyebilirsiniz.
Şahıs Şirketi Esnaf ve Sanatkarlar Odası Kaydı Zorunlu Mu?
Esnaf sıfatı ile şahıs şirketini kuran ve işletme hesabı esasına göre defter tutan meslek ve sanat sahibi kişiler için Esnaf ve Sanatkarlar Odası kaydı zorunludur.
Şahıs şirketi Esnaf ve Sanatkarlar Odası kaydı zorunlu mu konusunda daha fazla ayrıntılı bilgi almak için; Ticaret Bakanlığı’nın Esnaf ve Sanatkarlar için Odaya/Sicile Kayıt İşlemleri başlıklı yazısını inceleyebilirsiniz.
Vergi levhası nasıl çıkarılır? Daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz; Vergi Levhası Nasıl Alınır başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. Burada internet üzerinden vergi levhası nasıl alınır. Vergi levhalarında süreler. Kimler vergi levhası almak zorunda gibi birçok önemli konuya değindim.
Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gerekli Belgeler
Şahıs şirketi açmak için gerekli evrakları tamamlamanız gerekir. Bu evrakları tamamladıktan sonra birkaç gün içerisinde şirketinizi kurabilirsiniz. Peki şahıs işletmesi açmak için hangi evraklar gerekir?
Şahıs şirketi kurmak için gerekli belgeler şunlardır;
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Vesikalık fotoğraf
- İkametgah belgesi ( E-Devlet üzerinden kolaylıkla alabilirsiniz)
- İmza beyannamesi ( Noter tarafından düzenlenmektedir)
- İşyeri kira sözleşmesi ( Eğer işyerinin mülk sahibi, şirket kurucusu ise tapu fotokopisi gerekir)
- Mali müşavirinizin işlerinizi takip edebilmesi için vekaletname
İşyeri kira sözleşmesi nasıl yapılır? İşyeri kira sözleşmesi yaparken dikkat edilecekler nelerdir? Tüm bu konuda merak edilenler için İşyeri Kira Sözleşmesi isimli yazımızı inceleyebilirsiniz. Ayrıca kendiniz düzenleyebilmeniz için İşyeri kira sözleşmesi Word örneğini de yazımız içinde bulabilirsiniz.
Sanal Ofis Olarak Şahıs Şirketi Kurmak
Ülkemizdeki mevzuatlara göre şirket kurmak istediğiniz takdirde bir adres belirtmek zorunlu. Sabit işyeri olan veya klasik ofis sahipleri zaten mevcut işyeri adresini vergi dairesine bildiriyorlar. Ancak sabit bir işyerine ihtiyacınız yoksa. Klasik ofis açma maliyetlerini yüksek buluyorsanız. Genelde sahada çalışıyorsanız, işyerine ihtiyaç duymuyorsanız. Bu gibi durumlarda şahıs şirketi maliyetinizi düşünürsek sanal ofis sistemi tam size göre diyebilirim. Sanal şirket kurmak bu durumdaki kişiler için çok mantıklı olabilir.
Sanal ofis nedir?
İşiniz ile ilgili yasal adres gösterebileceğiniz, adınıza gelen çağrılara cevap verme, kargo ve e-postalarınızı takip etme gibi hizmetlerin bulunduğu yeni nesil ofis sistemidir.
Dilerseniz kiraladığınız sanal ofisi, belirli gün veya saatlerde aktif olarak da kullanma imkânınız var. Yine toplantılarınızı da size özel tahsis edilen toplantı odasında gerçekleştirebilirsiniz.
Sanal ofis kiralama ücreti en düşük 120 TL civarındadır. Tabi bu ücret firma ve ofisin bulunduğu konuma göre değişiklik gösterir.
Sanal ofis firmaları ülkemizde oldukça fazla. Sundukları hizmetler çok memnun edici. Bu yüzden özellikle yeni işe başlayanlar veya sabit işyerine ihtiyaç duymayanlar tarafından çok tercih ediliyor.
Ülkemizdeki sanal ofis firmaları, verdiği hizmetler, sanal ofis fiyatları, sanal ofis avantajları ve dezavantajları gibi tüm önemli konuları Sanal Ofis Nedir isimli yazımda açıkladım. Bu alanda yazılan en detaylı yazı olduğunu göreceksiniz. Kafanızdaki tüm soruların cevabını bulabileceğinizden eminim.
Sanal ofis olarak şahıs şirketi açmak yada diğer bir ifadeyle sanal şirket kurmak için;
- Sanal ofis hizmeti alacağınız firma ve ofis adresinizi belirleyin.
- Ücret ve alınan hizmetler konusunda anlaşma sağlayın.
- Firma ile kiralama sözleşmesi yapın. (Firma ile yüz yüze görüşüp sözleşmenizi yapabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz online olarak da sözleşmeniz yapılabilmektedir.)
- Kiraladığınız ofis adresinizin bağlı bulunduğu vergi dairesine işyeri adresinizi bildirin.
- Vergi memurları tarafından adres yoklaması yapıldıktan sonra kiralamış olduğunuz ofis yasal işyeri adresiniz olacaktır.
İşyeri adresiniz belirlendikten sonra diğer şirket kuruluş işlemleri ve sanal ofis kurmak için gerekli evraklar daha önce açıkladığımız gibi devam etmektedir. Herhangi bir fark yoktur.
Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti 2023
Elbette yeni iş kurmak isteyenlerin ilk araştıracağı konulardan birisi de şahıs şirketi açma maliyeti ne kadardır? Şahıs şirketi kurma avantajlarından biriside kuruluş maliyeti diyebiliriz. Az bir bütçe ile kısa sürede hayalinizdeki şirketi kurabilirsiniz.
2023 şahıs şirketi kurma maliyeti ortalama şu kadardır;
- İmza beyannamesi için notere verilen miktar 200 TL
- Mali müşavir için notere verilecen miktar 350 TL
- Mali müşavir için ödenen miktar ortalama 400 TL
- Şirket kuruluş servis bedeli için vergi dairesine ödenen miktar 1.000 TL
- Damga vergisi için vergi dairesine ödenen miktar 194 TL (Kira tutarının binde 1,89’ u oranında hesaplanmaktadır)
- İşyeri kirası; sanal ofis veya hazır ofis tercih ederseniz aylık en az 250 TL den başlamaktadır. Size özel sabit bir işyeri tercih ederseniz ortalama aylık 5.000 TL diyebiliriz. (Tabi işyeri büyüklüğü ve konumuna göre fiyatlar artacaktır)
- Yazar kasa için ortalama miktar 1.500 TL
- Kaşe için ortalama miktar 70 TL
- İşinizin faaliyet alanına göre ticaret odasına veya esnaf ve sanatkârlar odasına kayıt gerekli ise ortalama 1.200 TL
- Fatura, İrsaliye, tahsilat makbuzu basımı için ortalama 250 TL
Sonuç olarak şahıs şirketi açma maliyeti 6.000 TL civarında bir bütçe mümkün. Bu maliyet sanal ofis veya hazır ofis tercih etmeniz durumunda ödeyeceğiniz minimum tutardır.
Eğer şirketinize özel sabit bir işyeri kiralamanız durumunda kiralama ücreti artacaktır. Ayrıca doğalgaz, elektrik, su, telefon gibi fatura ve depozito ücretleri de şahıs şirketi açma maliyetinize eklenecektir.
Şahıs Şirketi Giderleri Nelerdir
Bu bölümde şahıs şirketi gider kalemleri ne kadar olabilir ondan bahsedeceğim. Şirketinizi kurmadan önce aylık sabit giderleriniz neler olabilir? Şahıs şirketi maliyetiniz için bunları bilmek gerekir. Aksi takdirde finansal açıdan zorluklar yaşayabilirsiniz.
2023 yılı şahıs şirketi giderleri şunlardan oluşmaktadır;
- KDV Beyannamesi için Damga Vergisi 194 TL (Her ay ödenmektedir)
- Geçici Vergi Beyannamesi için Damga Vergisi 294 TL (3 ayda bir ödenmektedir)
- Gelir Vergisi Beyannamesi için Damga Vergisi 294 TL ( Yılda 1 kez ödenmektedir)
- Mali Müşavir ücreti aylık 400 TL (Bulunduğunuz yere göre değişmektedir)
- İşyeri Kirası; Sanal Ofis veya Hazır Ofis olması durumunda en az 250 TL, Sabit İşyeri için ortalama 5.000 TL diyebiliriz (Bulunduğunuz yere göre değişmektedir)
- Telefon, İnternet, Elektrik, Su ve Doğalgaz gibi giderler için Sanal Ofis veya Hazır Ofis tercihinde bu ücretleri kiralamış olduğunuz firma öder. Son gelen zamlardan sonra sabit işyeri için bu fatura giderleri ortalama 4.000 TL diyebiliriz (Bulunduğunuz yere ve kullanım miktarına göre değişmektedir)
Söz konusu şahıs şirketi gider kalemleri 2023 yılı yazının yazıldığı an itibariyle ortalama tutarlardır. Zaman ilerledikçe ve bölgelere göre tutarlar değişiklik göstermektedir.
Şahıs Şirketi Vergi Oranları 2023
Şirketinizi kurdunuz, faaliyet başladınız. Peki ne kadar vergi ödemeniz gerekiyor. 2023 Şahıs şirketi vergi dilimleri gelirinize göre belirlenmektedir. Geliriniz arttıkça vergi oranları da artmaktadır. Maliye Bakanlığı tarafından her yıl gelir vergisi dilimleri güncellenerek yayımlanmaktadır.
2023 Şahıs Şirketi Vergi Oranları şu şekildedir;
70.000 TL’ye kadar olan gelirler için | %15 |
150.000 TL’nin 70.000 TL’si için 10.500 TL, fazlası | %20 |
370.000 TL’nin 150.000 TL’si için 26.500 TL (ücret gelirlerinde 550.000 TL’nin 150.000 TL’si için 26.500 TL), fazlası | %27 |
1.900.000 TL’nin 370.000 TL’si için 85.900 TL, (ücret gelirlerinde 1.900.000 TL’nin 550.000 TL’si için 134.500 TL), fazlası | %35 |
1.900.000 TL’den fazlasının 1.900.000 TL’si için 621.400 TL, (ücret gelirlerinde 1.900.000 TL’den fazlasının 1.900.000 TL’si için 607.000 TL), fazlası | %40 |
Şahıs Şirketi Vergi Hesaplama 2023
Şahıs şirketi vergi hesaplama yapabilmeniz için o yıl kazandığınız net tutarın belli olması gerekir. Çünkü gelir vergisi net tutar üzerinden hesaplanmaktadır. Diğer bir deyişle, şirketinizin bir yıl boyunca yaptığı gelirlerden yaptığınız giderleri çıkardığınızda net geliriniz belli olacaktır.
Gelir vergisi beyannamesini vermek için yıllık net gelirinizi o yıl Maliye Bakanlığınca yayınlanan Gelir Vergisi Dilimleri oranı üzerinden hesaplayarak öğrenebilirsiniz.
Şahıs şirketi vergi hesaplama 2023 örnekleri;
- Örneğin 10.000 TL net gelir elde ettiniz. 2023 Gelir Vergisi Dilimine göre 1.dilimde belirtildiği gibi 70.000 TL ye kadar olan gelirler için vergi miktarı % 15 olarak hesaplanmaktadır. Bu durumda;
10.000 TL X % 15 = 1.500 TL ödemeniz gereken vergi miktarıdır.
- Örneğin 100.000 TL net gelir elde ettiniz. 2023 Gelir Vergisi Dilimine göre 2.dilimde belirtildiği gibi 150.000 TL’nin 70.000 TL’si için 10.500 TL , fazlası için %20 olarak hesaplanmaktadır. Bu durumda;
70.000 TL X % 15 = 10.500 TL ilk vergi dilimine tabi tutar.
100.000 TL – 70.000 TL = 30.000 TL fazlalık tutar % 20 oranı ile hesaplanacaktır.
30.000 TL X % 20 = 6.000 TL ikinci vergi dilimine tabi tutar.
10.500 TL + 6.000 TL = 16.500 TL toplam ödeyeceğiniz gelir vergisi tutarıdır.
- Örneğin 300.000 TL net gelir elde ettiniz. 2023 Gelir Vergisi Dilimine göre 3.dilimde belirtildiği gibi 370.000 TL’nin 150.000 TL’si için 26.500 TL, fazlası için %27 olarak hesaplanmaktadır. Bu durumda;
300.000 TL nin 150.000 TL lik kısmı 3.vergi dilimine tabi tutar olduğundan dolayı 26.500 TL
300.000 TL – 150.000 TL = 150.000 TL fazlalık tutar % 27 oranı ile hesaplanacaktır.
150.000 TL X % 27 = 40.500 TL 3.vergi dilimine tabi tutar.
26.500 TL + 40.500 TL = 67.000 TL toplam ödeyeceğiniz gelir vergisi tutarıdır.
Verdiğimiz örneklerle şahıs şirketi vergi hesaplama işlemlerini artık kolayca yapabileceğinizi düşünüyorum. Ayrıca bu hesaplamaların otomatik olarak yapıldığı uygulamaları da kullanabilirsiniz.
Şahıs şirketi gelir vergisi hesaplamasını yaptığınız. Vergi miktarınızı belirlediniz. Verginizi işyerinizin bağlı bulunduğu vergi dairesine elden ödeyebilirsiniz. Ayrıca bankaya giderek veya bankaların online işlem menülerinden de gelir verginizi iki taksit halinde ödemeniz mümkün.
Şahıs Şirketi Fatura Örneği
Şahıs şirketi sahipleri faaliyette bulunduğu işle ilgili fatura kesmek zorundadır. Şirket faturanızı Maliye Bakanlığından fatura basma yetkisi almış olan matbaalardan bastırabilirsiniz. Faturanızı kağıt fatura olarak tanzim edebileceğiniz gibi, e-fatura olarak da düzenleyebilirsiniz. Bunun için e-fatura programlarından yararlanabilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığınca yayımlanan tebliğe göre 2022 yılı e-fatura ve e-arşive geçiş zorunluluğu şu şekildedir.
Brüt satış hasılatına göre, 2021 hesap dönemi için 4 milyon TL ve üzeri olan mükellefler 01.07.2022 tarihine kadar e-fatura sistemine geçmek zorundadır.
Brüt satış hasılatına göre, 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler 01.07.2023 tarihine kadar e-fatura sistemine geçiş yapmak zorundadır.
E-fatura kullanmanın en başta maliyet olmak üzere bir çok avantajı bulunmaktadır. Bu yüzden bazı şirket sahipleri zorunlu olmasa da gönüllü olarak E-fatura sistemine geçiş yapmaktadır.
22 Ocak 2022 tarihinde yayımlanan tebliğ de ayrıca e-faturaya geçiş yapma zorunluluğu bulunan sektörlerle ilgili de bilgilere yer verilmiştir. Söz konusu tebliğ hakkında da detaylı bilgi sahibi olmak için Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği isimli bu linkine tıklamanız yeterlidir.
Şahıs şirketi fatura örneği çeşitleri çok olsa da, ufak tefek değişiklikler dışında bulunması zorunlu bilgiler hepsinde aynıdır.
Sanalofisrehberi.net olarak hazırlamış olduğumuz şahıs şirketi fatura örneği şu şekildedir;
Siz de şirketinize ait faturanızı bu bilgiler ışığında düzenleyip, anlaşmalı matbaalardan bastırabilirsiniz.
Şahıs Şirketi Kaşe Örneği
Şahıs şirketi kaşe örneğini de kısaca anlatalım. Çünkü şirketinize ait fatura kesildikten sonra üzerine şirketinizin kaşesinin basılması gerekir. Şirket kaşenizi bastıktan sonra üzeri imzalanmalıdır ki hukuki geçerliliği olsun. Şahıs şirketi kaşesi tıpkı fatura gibi hukuki niteliğe sahiptir. Fatura örneğindeki gibi şahıs şirketi kaşesinde de firmanın unvanı yazılıdır. Ayrıca şirket sicil numarası, vergi dairesi ve numarası, işletmenin bilgileri de kaşede yer alması gerekir. Türk ticaret kanuna göre belirttiğimiz bu bilgiler kaşede olmak zorundadır.
Şahıs firması kaşe örneği çeşitleri de oldukça fazladır. Zorunlu bilgiler bulunduğu sürece çeşitli tip ve boylarda şahıs şirketi kaşe örneklerinden istediğinizi yaptırmanız mümkün. Ayrıca bilgilerin kağıda hızlı bir şekilde aktarılması, zaman tasarrufu, el yazısına göre daha okunaklı olması gibi sebeplerle kişiler kendilerine özel kaşede bastırabilmektedir.
Şahıs şirketi kaşe fiyatları 2023 yılı için ortalama 70 TL civarındadır. Mürekkep, mekanizma kalitesi ve boyutlarına göre fiyatlar değişiklik göstermektedir. Online olarak e-ticaret sitelerinde şahıs firması kaşe örneğini görüp, beğendiğiniz birisini şirket bilgilerini vererek kolaylıkla sipariş edebilirsiniz.
Şahıs Şirketi İsim Örnekleri
Şahıs şirketi örnekleri neler olabilir? Şahıs şirketi isimlerini belirlemek bazen oldukça zor olabiliyor. Çünkü hem yaptığınız işle alakalı olmalı hem de akılda kalıcı olmalıdır. Ayrıca kimse tarafından da kullanılmıyor olması gerekir.
Önemli Tavsiye; şahıs şirketi isim örneklerini araştırmadan önce bulacağınız ismi ileride değiştirmenin size büyük zararları olabileceğini unutmayın. Diyelim ki şirketinizi kurdunuz ve işler yolunda gitti. Piyasada güvenilen ve tercih edilen bir isim olarak öne çıktınız. Bu durumda yapacağınız isim değişikliğinde insanlar sizi yeniden tanıyana kadar veya isim değişikliğinizden haberdar olana kadar müşteri kaybına uğrayabilirsiniz. Şahıs şirketi örneklerini değerlendirirken bu hususlara dikkat edilmelidir.
Şirketiniz için logo ve ikon ihtiyacınız da olacaktır. Bu yüzden şahıs şirketi isim örneklerini incelerken bu hususu da göz önünde bulundurun. Seçeceğiniz logo, ismin ve işinizin uyumlu olması sizin profesyonel bir firma olduğunuzun göstergesi olacaktır. Dilerseniz bu konuda uzman birilerinden yardım alabilirsiniz.
Şahıs şirketi isimlerinin; kısa, yazılımı kolay olan, anlaşılabilen, hatırlanabilen ve kolay telaffuz edilebilen olması gerekir. Bu özelliklerde belirleyeceğiniz isim size avantaj sağlayacaktır. Bu yüzden çeşitli internet kaynaklarından araştırma yapın. Yeniliklere açık olun ve aklınıza yatan isimleri not edin derim. Bulduğunuz şahıs şirketi isimlerini çevrenizle de paylaşmanız size güzel fikirler verir.
Türk Ticaret Kanununa Göre;
Kollektif Şirket Ticaret Unvanı için; bütün ortakların veya ortaklardan en az birinin adı ve soyadıyla şirketi ve türünü gösterecek bir ibare içermesi gerekir.
Komandit Şirketin Ticaret Unvanı için; komandite ortaklardan en az birinin adı ve soyadıyla şirketi ve türünü gösterecek bir ibare içermesi gerekir. Komanditer ortakların adları ve soyadları veya ticaret unvanları bulunamaz.
Gerçek Kişi Olan Tacirin Ticaret Unvanı için; kısaltmadan yazılan adı ve soyadından oluşur. Ticaret unvanına ek yapabilir. Ancak bu ek Türk Ticaret Kanunu madde 46 ya uygun olmalıdır.
TTK Madde 46 şu şekildedir;
Tacirin kimliği, işletmesinin genişliği, önemi ve finansal durumu hakkında, üçüncü kişilerde yanlış bir görüşün oluşmasına sebep olacak nitelikte bulunmamak, gerçeğe ve kamu düzenine aykırı olmamak şartıyla; her ticaret unvanına, işletmenin özelliklerini belirten veya unvanda yer alan kişilerin kimliklerini gösteren ya da hayalî adlardan ibaret olan ekler yapılabilir.
Tek başlarına ticaret yapan gerçek kişiler ticaret unvanlarına bir şirketin var olduğu izlenimini uyandıracak ekler yapamazlar.
“Türk”, “Türkiye”, “Cumhuriyet” ve “Millî” kelimeleri bir ticaret unvanına ancak Cumhurbaşkanı kararıyla konabilir
Şahıs şirketlerinde isimlerde bir kısaltma yapılmaz. Tüzel kişilik olmanızdan dolayı unvan ve gerçek isim beraber kullanılır. Tek başlarına ticaret yapan gerçek kişiler için unvan olarak A.Ş. veya LTD. gibi ekler kullanmak yasaktır. Bunun sebebi şirket izlenimi yaratmasından dolayıdır.
Şahıs şirketinde unvanınızı belirlediniz diyelim, bunu muhakkak Ticaret Sicile kayıt ettirmeniz ve Ticaret Sicil Gazetesinde ilan ettirmeniz gerekir. Aksi takdirde aynı unvanı başkası da kullanabilmektedir.
Örneğin şirket ismi için; Haktan ATASOY İnternet Hizmetleri,
Şirket Unvanı için Sanalofisrehberi İnternet Hizmetleri olarak belirlediğimizi var sayalım.
Bu durumda hem ismi hem unvan ticaret sicilde beraber geçmelidir.
Önemli Tavsiye; Kullanmayı düşündüğünüz ticaret unvanı başka biri tarafından kullanılıyor mu? Bunu muhakkak araştırın ve ondan sonra şirketinizin isim ve unvanını belirleyin. Aksi takdirde size karşı dava açılabilmektedir.
Şahıs şirketi sorgulama veya bir ticaret unvanının kullanılıp kullanılmadığını öğrenmek artık çok kolay. Ayrıca şirketin hangi sicil müdürlüğüne ve hangi numara ile kayıt olduğuna dair bilgilere ulaşmak da mümkün.
Tüm bunlar için Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ana sayfasında bulunan UNVAN SORGULAMA bölümünden erişebilirsiniz. Bağlantıya tıklayarak direk sorgulama bölümüne geçebilirsiniz.
Şahıs şirketi sorgulama için; örneğin Haktan ismi ile sorgulama yaptığımızda resimde görüldüğü gibi şuan için 544 tane Haktan ismi ile başlayan şirket unvanı bulunduğunu görüyoruz. Bu şekilde şirket unvanınızı tam olarak yazıp sorguladığınızda kimse tarafından kullanılmıyorsa, gerekli tescil işlemlerini yaptırarak siz kullanabilirsiniz.
Şahıs Şirketi Kapanış İşlemleri
İşler beklediğiniz gibi gitmedi veya kurduğunuz şirketiniz beklentileri karşılamadı. Şahıs şirketi maliyetiniz çok yüksek seviyelere ulaştı. Olumlu olarak düşünecek olursak; daha iyi fırsatlar elde ettiniz. İşinizi değiştirmek istiyorsunuz. Bu gibi sebeplerden dolayı şirketinizi kapatmak isteyebilirsiniz. Peki şahıs şirketi kapanış işlemleri nasıl yapılacak? Şahıs şirketi nasıl kapatılır? Hemen açıklayalım.
Şirket kapatma işlemi hukuki anlamda Tasfiye olarak adlandırılmaktadır. Tasfiye; şirketin ticari faaliyetlerinin son bulması için işlemlerin başlatılması ve sonuçlandırılması sürecidir. Tasfiye süresi boyunca şirket unvanı önüne Tasfiye Halinde ibaresi gelir. Tasfiye sonlandığında şirket ile ilgili faaliyetler tamamen sonlanmaktadır.
Şahıs şirketi kapatma işlemleri, şirket kapatma kapsamında en kolay olanıdır. Çünkü Limited ve Anonim Şirketlerde kapanabilmesi için şirket ana sözleşmesinde belirtilen şartların yerine gelmesi veya ortaklar kurulu kararı olması gerekir.
Şahıs şirketi kapanış işlemleri iki şekilde yapılmaktadır. Bunlar;
- Tasfiyeli Şirket Kapatma
- Tasfiyesiz Şirket Kapatma
Tasfiyeli Şirket Kapatma Nasıl Yapılır
Tasfiyeli Şirket Kapatma İşlemi; İlk olarak şirketinizin bağlı bulunduğu vergi dairesine ve ticaret sicil müdürlüğüne bildirimde bulunmanız gerekir. Vergi dairesine dilerseniz interaktif vergi dairesi üzerinden İşi Bırakma bildiriminde bulunabilirsiniz.
Vergi dairesine işe başlama ve bırakma bildirim formunun eksiksiz doldurularak en geç bir ay içinde teslim edilmesi gerekir.
Ticaret siciline tescil edildiği tarih, şirketinizin tasfiye başlangıç tarihi olacaktır. Ticaret siciline alacaklara ait bilgilerin yer aldığı mal beyanının da bildirilmesi gerekmektedir. Bildirimleriniz tamamlandıktan sonra şirketinize ait tasfiye kararı sicil gazetesine bildirilmektedir. Gazetede şirketinizin tasfiye kararı yayımlandıktan sonra 1 yıl süre ile işlemlerini sürdürebilirsiniz. Ancak burada kast edilen tasfiye amacına yönelik işlemlerdir.
Tasfiyesiz Şirket Kapatma Nasıl Yapılır
Tasfiyesiz Şirket Kapatma İşlemi; Mahkemeye şirketin kapanması için gerekçelerin sunulması ve mahkemenin bu gerekçeleri haklı bulması halinde gerçekleşebilir.
Şirket ortakları arasındaki anlaşmazlıklar, şirketin borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmesi veya şirketin devamlılığını sürdürememesi gibi durumlarda Tasfiyesiz Şirket Kapatma İşlemi söz konusu olabilmektedir.
Tasfiyesiz şirket kapatma işlemleri 1 yıl kadar sürebilir. Kapatma işlemleri için şirket ortaklarında kusur olmaması gerekir. Ticaret mahkemelerine başvuru yapılarak süreç başlatılmaktadır.
Tasfiye memurları tarafından işi bırakma dilekçesi vergi dairesine verilir. Ticaret sicil müdürlüğüne yine aynı şekilde gerekli bildirimler yapılmaktadır.
Tasfiye süresi boyunca şirketin demirbaşları satılır, alacakları toplanır ve borçların ödenmesi sağlanır. Eğer şirket borçları ödenemez ise kapanma işlemleri uzar.
Tasfiyenin başlangıcı ticaret mahkemesinin şirket hakkında vereceği iflas kararına göre belirlenmektedir.
Şahıs Şirketi Kapatma İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir
- Kesilmemiş fatura, Sevk İrsaliyesi, en son kullanılan cilt ile hiç kullanılmamış ciltler vergi dairesine teslim edilmelidir. Kullandıkları faturalar vergi dairesi tarafından kayıt altına alınmaktadır. (Kullanılan defter ve belgelerin beş yıl boyunca incelemeye yetkili kişilerce istenildiğinde ibraz edilmek üzere saklanmaları gerekmektedir)
- İşyeriniz var ise kapatılması gerekir. Tıpkı açılış işlemlerinde olduğu gibi vergi memurları kapanış işlemleri için de yoklama amacıyla gelecektir. ( Vergi memurlarının kapanış işleminde yoklama için gelmemesi sizin için herhangi bir sıkıntı teşkil etmez, o yüzden böyle bir durum olursa kaygılanmayın)
- Şirketin elinde stok bulunuyorsa bunların tüketilmesi gerekmektedir. Yine şirkete kayıtlı demirbaş eşyalar var ise fatura kesilmek suretiyle şirket kaydından düşülmelidir.
- Eğer şirkette çalışanlar var ise, bunların SGK prim ödemeleri yapılarak sistem üzerinden çıkış işlemlerinin yapılması gerekir.
- Ödeme kaydedici cihaz yani yazar kasanız ile ilgili kaydın da vergi dairesine müracaat ederek sildirilmesi gerekir. Bunun için işi bırakma tarihinden itibaren 30 gün içinde yetkili servise başvurarak, hafızasında kayıtlı bilgilerin tespit ettirilmesi, mali hafıza raporlarının aldırılması ve servis tutanağı hazırlatılması gerekir. Ödeme kaydedici cihaz levhası ile birlikte servis tutanağı düzenlendiği tarihten itibaren 30 gün içinde ilgili vergi dairesine ibraz edilmelidir.
- Şirketi kapattık tüm sorumluluklarımız bitti diyemeyiz. Çünkü şirketin faaliyette bulunduğu dönem için vergilendirmeler olacağı için bunların takip edilmesi ve ödenmesi gerekmektedir. ( KDV, Geçici Vergi Beyannamesi, Gelir Vergisi gibi)
- Elektrik, Su, Doğalgaz ve İnternet gibi şirketiniz adına açılmış abonelikler var ise ödeme günü gelmese dahi şirket kapanışı yaptığınız tarih itibariyle ödeme yaparak kapatmanız gerekir.
- Sanal ofis ve Hazır ofis kiralama hizmeti alıyorsanız, sözleşme şirketiniz adına ise bunların da günü gelmese dahi sonlandırılması gerekir.
Şahıs Şirketi Kapatmak Ne Kadar Sürer
Şirket kapatmak ne kadar sürer derseniz. İster tasfiyeli isterse tasfiyesiz şirket kapatma olsun yaklaşık olarak 1 yıl sürmektedir. Daha önce de izah ettiğimiz gibi tasfiyesiz şirket kapatma işleminde, şirketin borçlarının ödenmesi uzarsa, kapanma işlemleri de uzayacaktır.
Şirketler tasfiye kararından sonra 1 yıl daha şirket kapatma işlemlerini gerçekleştirmek amacıyla varlıklarını sürdürebilirler.
Şahıs Şirketi Devri Nasıl Yapılır
En çok araştırılan ve merak edilen konulardan birisi de şahıs şirketi devri nasıl yapılır? Şahıs şirketi devir işlemleri için nereye başvurmalı?
Bu konuyu iki bölümde ele almakta yarar var. Gerçek kişi tarafından kurulan şahıs şirketi devri ve en az iki ortakla kurulan, tüzel kişiliği bulunan şahıs şirketi devri. Çünkü ikisi arasında farklar bulunmaktadır. Bir çok kişi tarafından da bu konunun karıştırıldığı görülmektedir.
Gerçek Kişi Şahıs Şirketi Devir İşlemleri
Gerçek kişi tarafından kurulan şahıs şirketlerinin tüzel kişiliği bulunmaz. Tüzel kişiliği bulunmadığı için şirketin borç ve alacakları kişiye sıkı sıkıya bağlıdır. Yani borçları ile alacakları ile, tüm malları ile şahıs şirketi devri yapamazsınız. Peki ne yapılabilir?
Şahıs şirketi devir işlemleri için şöyle bir uygulamaya gidilebilir;
- Şirketin şuan ki sahibi KAPANIŞ için müracaat ederken, şirketi devir almak isteyen kişi AÇILIŞ için müracaat eder.
- İşyeri ile ilgili kira kontratı varsa, şirketi devir almak isteyen kişi üzerine yeniden düzenlenerek devam ettirilebilir.
- Şirketinizde çalışanlar var ise SGK’dan çıkış işlemlerinin yapılması gerekir. Şirketi alacak kişi bu çalışanlarla devam etmek istiyorsa kendi şirketi adına yeniden SGK giriş işlemlerini yaptırmalıdır.
- Elektrik, su ve internet gibi abonelikler kapatılarak, şirketi devir almak isteyen kişi üzerinden yeniden açtırılır.
- Belediyeden çıkarılmış işyeri ruhsatı varsa ruhsat devri de mümkün olmadığından dolayı işyeri ruhsatı iptal edilmelidir. Şirketi devir alacak kişi yeniden kendi adına ruhsat çıkarmalıdır.
- İşyerinde stokta mal varsa, fatura karşılığı şirketi devralacak kişiye satılabilir.
- Şirkete ait varsa demirbaşlar veya araçlar da aynı şekilde fatura karşılığı şirketi alacak kişiye satılabilir.
Tüzel Kişi Şahıs Şirketi Devir İşlemleri
Tüzel kişiliği bulunan şahıs şirketleri Kollektif Şirketler ve Adi Komandit Şirketlerdir. Anonim Şirketler ve Limited Şirketlerin de tüzel kişilikleri vardır. Ancak bu şirketler sermaye şirketi olarak adlandırılmaktadır.
Ortaklık devri Anonim Şirketleri ve Limited Şirketlerine göre çok daha kolay olduğu için şahıs şirketleri çok tercih edilen şirket türlerindendir. Fakat ortaklık söz konusu olduğu için yine de şirket devir işlemleri için önemli şartlar bulunmaktadır.
Bu tür şirketlerin ana sözleşmelerinde tüm ortakların isimlerinin ve imzasının bulunması gerekir. Eğer bir ortak çıkması veya yeni bir ortak alınması gerekirse ana sözleşmenin değiştirilmesi gerekmektedir.
Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu’na göre; Tüzel kişi şahıs şirketi devri yapılabilmesi için şirket ortaklarının hepsinin hissesini devretmek isteyen kişiye onay vermesi gerekir. Diğer bir ifadeyle hissesini devretmek isteyen kişi, şirket ortaklarının onayı olmadan satamaz veya devredemez.
Tüzel kişi şahıs şirketi devri şu şekilde yapılmaktadır;
- Şirket hissesini devreden kişi ile hisseyi devir almayı isteyen kişi arasında Devir Sözleşmesi düzenlenmektedir.
- Ortaklar kurulu oybirliği ile şirket ortağının hissesini devretmesine onay verir.
- Yapılan devir işlemi sonucunda şirketin ana sözleşmesinin yeni giren ortak bakımından ilgili maddelerinin değiştirilmesi gerekir.
- Yapılan değişiklerle ilgili yeniden vergi dairesi ve ticaret sicil müdürlüğüne bildirimde bulunulması, tescil ve ilan işlemlerinin yapılması gerekir.