Anasayfa » SWOT Analizi Nedir [Swot analizi örnekleri ve nasıl yapılır]

SWOT Analizi Nedir [Swot analizi örnekleri ve nasıl yapılır]

SWOT Analizi tanımı; son zamanlarda en çok araştırılan ve öğrenilmek istenen konulardan birisi. Özellikle start-up şirketler tarafından veya kendilerini güncellemek isteyen köklü firmalar tarafından etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

Sizlere bu yazımda SWOT Analizi Nedir Nasıl Yapılır detaylı olarak açıklamaya çalışacağım. Yazımızı tamamen incelediğinizde SWOT Analizi nasıl yapılır öğrenebilirsiniz. Hatta dilerseniz kendi kişisel SWOT Analiz örneğinizi de yapabilirsiniz.

Yine yazımızda SWOT Analizi ne anlama gelir? SWOT analizi yapmak için hangi bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır? Gibi kafanızdaki tüm SWOT Analiz sorularının cevabını bulabilmeniz için şirketlerin SWOT Analiz örneklerine de yer verdim. Ticari işletmeler, mal ve hizmet üreten firmaların dışında kişisel olarak da güncel hayatınızda oldukça faydalanabileceğinizi düşünüyorum. Çünkü hayatın belli dönemlerinde kendimize yönelik yaptığımız analizler ve değerlendirmeler, hedeflerimize ulaşmada yol gösterici olacaktır.

Hazırsanız başlayalım.

Bu Yazının Alt Başlıkları Neler?

SWOT Analizi Nedir

SWOT Analizi Nedir Nasıl Yapılır; İşletmelerin, firmaların, kurumların hatta kişilerin güçlü ve zayıf yönlerini belirleyerek, iç ve dış çevreden gelen fırsat ve tehditleri saptamak için kullandıkları basit ama etkili bir analiz tekniğidir.

Bu yöntemin mucidinin Harvard Üniversitesi profesörleri olduğu ( Roland Christensen, Edmund Learned, Kenneth Andrews ve William Guth ) ve 1960 lı yıllarda ilk olarak ortaya çıktığı belirtilmektedir.

SWOT Analizi tanımı ismini İngilizce kelimelerin baş harflerinden almaktadır. Yani SWOT nedir, SWOT ne demek diye araştırdığımızda, SWOT açılımı şu şekildedir;

Strengths – Güçlü Yönler  

Weakness – Zayıf Yönler ️

Oppurtunities – Fırsatlar 

Threats – Tehditler 

SWOT Analizi açılımı bazı kaynaklarda Türkçe olarak da karşınıza çıkabiliyor. Bazı kurum veya işletmeler Swot Analizi Türkçe anlamında da kullanabiliyor. Bu durum kafanızı karıştırmasın. SWOT Analizi Türkçe açılımı, GZFT Analizi olarak kullanılmaktadır. SWOT açılımı tıpkı İngilizcede olduğu gibi Swot Analizi Türkçe’de de baş harflerden anlamını oluşturmaktadır. Yani;

Güçlü Yönler

Zayıf Yönler

Fırsatlar

Tehditler

SWOT Analizi Neden Önemli

Peki SWOT Analizi neden önemli, bu şirketler neden böyle bir tekniğe ihtiyaç duymuş, ne gibi faydaları var dilerseniz, Swot analizi neden yapılır? bu soruları açıklığa kavuşturmaya çalışalım.

İşletmeler, firmalar, kurum ve kuruluşlar; mevcut durumlarını değerlendirmek, başarı veya başarısızlıklarını nedenleri ile birlikte gözden geçirmek için SWOT Analizi yapabilirler. Bu bir nevi aynada kendinize bakmak gibidir. Yeter ki analiz etmenlerini belirlerken mevcut durumunuzu objektif olarak yansıtın.

Alanında yükselmek isteyen firmalar; hedefe daha doğru adımlarla ulaşabilmeleri için güçlü ve zayıf yönlerini iyi tanımalılar.  Yani kendisinin farkında olmalıdır. Aynı zamanda bu süreçte hangi fırsatlar doğar? Ne gibi tehditlerle karşı karşıya kalabilirler? Bunların da iyi etüt edilmesi gerekiyor. Tüm içsel ve dışsal faktörler birlikte değerlendirilmelidir. Hatta rakip analizi örneği de yapabilirler. Böylece rekabet içinde oldukları firmaları da daha iyi tanıma şansı elde edilecektir.

Örnek rakip analizi yapmadan önce rakip firmalar neyi doğru yapıyor veya hangi konularda eksiklikleri var.  SWOT Analizi yaparken kesinlikle göz önünde bulundurulması gereken unsurlardandır.

SWOT Analizi ile işletmeler; kaynaklarını ve sektördeki performanslarını değerlendirerek güçlü veya zayıf yönlerini ortaya çıkarırlar. Bu tespitler işletmelerin gelecek plan ve stratejilerini belirlemede oldukça kilit rol oynar.

SWOT Analizinin Kişiler İçin Önemi

Peki SWOT Analizi kişiler için neden önemli? Swot örneğinin kişilere ne gibi faydaları oluyor? Kişiler için SWOT Analizi neden yapılır? Kısaca bu konuya değinmekte fayda var.

Maalesef kendi beceri ve yeteneklerinin farkında olmayan veya yetersiz olduğunu düşünen o kadar çok insan var ki. Oysaki çalıştığı alanda kendisi ile ilgili bu farkındalığa varsa, belki de çok daha iyi mevkilerde çalışma imkanı bulabilecek. Çevresi ile çok daha iyi ilişkiler kurabilecekler. Bu konuda herhangi bir meslek, statü veya rol ayrımı yapmıyorum.

Öğrenci, devlet memuru, özel sektör çalışanı veya yeni iş kurmak isteyen girişimciler de kendileri ile ilgili SWOT Analizi yapabilir. SWOT Analizi yapma amacı; daha başarılı olmak, görevinde yükselmek, daha çok maaş alabilmek veya iş değişikliği yapmak gibi birçok sebebe dayanabilir.

Kişisel SWOT Analizi ile; Kişiler güçlü ve zayıf yönlerini objektif bir şekilde belirtir. Eksik olduğu yönleri telafi aşamasına geçer. Güçlü olduğu alanların sayısında artış gösterir ise böylece önüne çıkan fırsatları kısa sürede değerlendirme imkanı bulur. Aynı zamanda dışsal bir faktör olan karşılaşabileceği tehditlere yani problemlere karşı da hazırlıklı olur.

Yarış içerisinde oldukları kişiler için de örnek rakip analizi yapılabilir. Çünkü rakip analizi örneği ile rekabet içinde olduğu kişilerin de artı ve eksi yönlerini değerlendirebilir.

Yazımızın devamında konunun daha iyi anlaşılabilmesi için Kişisel SWOT Analizi Örneklerine de yer verdim. Mutlaka incelemenizi ve swot analizi kişisel örnek oluşturmanızı tavsiye ederim.

Şimdi SWOT Analizi nasıl yapılır detaylı olarak açıklayalım. Eminim bu bilgiler ışığında sizde rahatlıkla kendiniz veya şirketiniz ile ilgili SWOT Analizi yapabileceksiniz.

SWOT Analizi Nasıl Yapılır

Bunun için en önemli bilinmesi gereken şudur; SWOT Analiz açılımı olan Strengths – Güçlü Yönler, Weakness- Zayıf Yönler, Opportunities – Fırsatlar ve Threats – Tehditler ne anlama geliyor. Bu kategorilerden ne anlamalıyız.

SWOT açılımındaki 4 kategorideki başlıklara uygun doğru soruları sormak ve doğru cevapları almak. SWOT Analizinin fayda derecesi bu sorular ve cevapların kalitesi ile doğru orantılıdır. Bu sebeple önce bu 4 başlığı iyi incelememiz gerekir.

Strengths – Güçlü Yönler Nelerdir

Swot Analizi Güçlü Yönler Nelerdir; şirketinizin veya sizin başarılı olduğunuz noktalardır. Maddi kaynaklar, firmanıza olan güven, köklü geçmiş, kapasite veya yetenekler gibi konuları kapsar.

Güçlü yönlerinizi belirlerken hem kendi içinizdeki bakış açısı ile hem de hizmet sunduğunuz kitlenin size bakış açısıyla değerlendirme yapmalısınız. Tabi rakiplerinizin size bakış açısı da bu değerlendirmede çok önemlidir.

Güçlü Yönleriniz Nelerdir? Swot analizi güçlü yönler örneklerinizi tespit için şu soruları sorabilirsiniz; 

  • İşletmenizin sahip olduğu kaynaklar nelerdir? Kişiler için ise sahip olduğunuz yetenekler nelerdir?
  • İnsanlar neden rakiplerinizi değil de sizi tercih etsin?
  • Şirketinizde çalıştırdığınız personelin kapasitesi, bilgisi ve becerisi nelerdir?
  • Teknolojik gelişmelere ayak uydurabiliyor musunuz, yeniliklere açık mısınız?
  • Rakipleriniz sizin hangi özelliklerinizi güçlü buluyor?

Bu tür sorularla şirketiniz için veya kendiniz için hangi yönleriniz güçlü tespit edebilirsiniz. Bu sorular faaliyet alanınıza göre veya çalıştığınız kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. Hatta dilerseniz çoğaltılabilmektedir.

Diğer bir konu eğer güçlü yönlerinizin tespitinde doğru soruları sormakta zorlanıyorsanız. Bu durumda rakiplerinizin özellikleri ile kendi özelliklerinizi kıyaslamanızı tavsiye ederim. Eminim size doğru soru ve cevapları bulmaya yardımı olacaktır.

Weakness- Zayıf Yönler Nelerdir

SWOT Analizi Zayıf Yönler Nelerdir; Zayıf yönler çalışmanın ikinci aşamasını oluşturur. Şirketinizin veya sizin yetersiz olduğunuz konuları, sınırlı olan kaynaklarınızı, rakiplerinizin sizi geçtiği faaliyet alanları gibi bölümleri kapsar.

Tüm analiz aşamalarında olduğu gibi bu konudaki soruları da objektif olarak cevaplamanız gereklidir. Çünkü genelde insanlar zayıf oldukları alanları kolay kolay kendilerine itiraf edemezler veya kabullenemezler. Oysaki en çok darbe alabileceğiniz alanlar zayıf olduğunuz noktalardır.

İster şirket, ister kişi bazında olsun zayıf olduğumuz noktaları doğru tespit eder ve çözüm geliştirirsek rakiplerimize fark atmamız  da o denli kolay ve hızlı olur.

Peki duygusal davranmadan tarafsız olarak zayıf yönlerimizi nasıl tespit edeceğiz? Swot analizi zayıf yönler örneklerinizi tespit için şu soruları sorabilirsiniz;

  • Rakipleriniz şirketinizi hangi alanlarda zayıf görüyor?
  • Üretim kapasiteniz ihtiyaçlara ne kadar cevap verebiliyor?
  • Personeliniz faaliyet alanınızla ilgili yeterli donanıma sahip mi?
  • Şirket olarak ve kişisel olarak siz kendinizi hangi alanlarda yetersiz görüyorsunuz?
  • Teknik araç-gereç veya maddi kaynaklar bakımından yeterli misiniz?

Bu soruları çeşitlendirilebilirsiniz veya  çoğaltılabilirsiniz. Şirket veya kişinin yapısına göre bu konudaki sorularda farklılıklar gösterir.

Opportunities – Fırsatlar Nelerdir

SWOT Analizi Fırsatlar Nelerdir; çalışmanın üçüncü aşamasını oluşturur. Genelde kontrol dışında gerçekleşiyor ve dışsal faktör olarak kabul ediliyor. Tek yapmanız gereken ortaya çıktığında fırsatları kaçırmadan değerlendirmektir.

Bu aşamada; önünüze çıkabilecek fırsatları tespit etmelisiniz. Daha sonra oluşabilecek bu fırsatlara karşı hazırlıklı olmalısınız. Ne demek istiyoruz?

Örneğin kış lastiği üreten bir firmasınız, normal şartlarda üretim hacminiz belli bir oranda seyir ediyor. Ancak iklim değişikliğinden dolayı kış ayı aşırı kar yağışlı geçti. Kış lastiğine duyulan ihtiyaç normalin üstünde artış gösterdi. Bu durumda maddi kaynak ve personel yeterliliğiniz var ise daha fazla kış lastiği üretip bu fırsatı firmanız lehine çevirebilirsiniz.

Diğer aşamalarda olduğu gibi fırsatlar için de doğru soruları sormak ve buna karşı şirketinizin pozisyonunu belirlemek önemlidir. Peki swot analizi fırsat örnekleri için hangi sorular sorulabilir?

  • Ülkedeki hangi dış faktörler sizin için fırsat olur?
  • İnsanların tercihlerini etkileyen teknolojik gelişmeler neler?
  • Kanun ve Mevzuatlarda yapılacak değişiklerin size avantajı ve dezavantajı ne olur?
  • Rakiplerinizin ihtiyaçlara cevap veremediği alanları neler?
  • İklim değişikliği, salgın hastalıklar gibi faktörler size avantaj sağlar mı?
  • Döviz kurunda veya enflasyonda yaşanabilecek olağan dışı artışları lehinize çevirebilir misiniz?

Bu gibi sorulara cevap bulduktan sonra, eğer fırsatları şirketiniz lehine çevirmede zayıf kaldığınız noktalar var ise güçlendirmeniz tavsiye edilir.

Threats – Tehditler Nelerdir

SWOT Analizi Tehditler Nelerdir; SWOT Analiz çalışmasının son aşamasını oluşturur. Kontrolünüz dışında gerçekleşmesi sebebiyle dışsal faktörlerden olarak görülmektedir.

Swot Analizi Tehditler beklenmedik anlarda ortaya çıktığı için şirketiniz için her zaman risk oluşturur. Ticaret hayatının her alanında riskler her zaman mevcuttur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, tehdit ortaya çıktığında bundan olabildiğince kaçınabilmektir. Bu pek mümkün değil ise olabildiğince az zararla durumu bertaraf edebilmektir.

Örneğin otel swot analizi örnekleri bakımından bir değerlendirme yapacak olursak. Pandemi döneminde ülkeler arası seyahat yasakları, turizm firmalarını olumsuz derecede etkiledi. Bu gibi tehditlere yeterli derecede hazırlıklı olmayan oteller kapatmak zorunda kaldı. Ancak bu tür durumlara hazırlıklı olan veya maddi anlamda güçlü olan oteller açık kalmayı başardı. Seyahat yasağı kalktığı dönemlerde de bu oteller rakipleri azaldığı için oldukça çok müşteri kabul etti.

Otel swot analizi örnekleri hazırlamak istiyorsak bu gibi tehditleri ve fırsatları göz önünde bulundurmak zorundayız.

Swot Analizi Tehditler oluşturacak unsurlardan bazıları şunlar;

  • Ülkedeki yasal düzenlemeler,
  • Eklenen yeni kurallar ve prosedürler,
  • Firmanızı geri planda bırakan teknolojik gelişmeler yeni çıkan ürünler,
  • Faaliyette bulunduğunuz alanla ilgili olumsuz sosyal medya yorumları,
  • Basın haberleri, salgın hastalıklar veya doğal afetler gibi.

Şirketimiz için olası tehditleri nelerdir? Swot analizi tehdit örnekleri için şu soruları sorabilirsiniz.

  • Ülkedeki ekonomik ve teknolojik gelişmeler sizin müşteri hacminizi nasıl etkiliyor?
  • Yasalarda yapılan değişiklikler üretim ve hizmet alanınızı etkileyecek mi?
  • Salgın hastalıklar (Pandemi gibi) sizi nasıl etkiler?
  • Sizinle aynı sektörü paylaşan firma sayılarında artış var mı?
  • Ülkemizin, diğer dış ülkelerle yaşayacağı olası krizler firmanızı nasıl etkiler?

Tıpkı fırsatlarda olduğu gibi tehditler için de aynı şey geçerlidir. Yani tehditlere karşı zayıf kaldığınız noktalar var ise bunları belirleyip güçlendirmeniz gerekir. Risklerden veya olası zararlardan bu şekilde şirketinizi korumuş olursunuz. Hatta yukarıdaki otel örneğinde olduğu gibi bazen oluşan bir tehdit sizin için fırsat haline bile gelebilmektedir.

SWOT Analiz Sonuçlarını Değerlendirme

SWOT Analiz soruları ile ilgili en çok merak edilenlerden birisi de, swot analiz sonuçlarının nasıl değerlendirilmesi gerektiğidir. Bu konuda da bazı bilgilendirmeler yapmak isterim.

SWOT Analiz aşamalarını gerçekleştirdik. Objektif ve tarafsız şekilde doğru soruları bulduk ve cevapladık. Peki oluşan sonucu nasıl yorumlamamız gerekir?

1.Aşama Strengths – Güçlü Yönler (İç Faktörler)

Şirketimiz veya kendimiz için tespit ettiğimiz güçlü noktalarımızı nasıl kullanabiliriz?

2.Aşama Weakness- Zayıf Yönler (İç Faktörler)

Şirketimiz veya kendimiz için tespit ettiğimiz zayıf noktalarımızı nasıl güçlendirir veya bertaraf ederiz?

3.Aşama Opportunities – Fırsatlar (Dış Faktörler)

Şirketimiz veya kendimiz için oluşan fırsatları en etkin nasıl kullanırız?

4.Aşama Threats – Tehditler (Dış Faktörler)

Şirketimiz veya kendimiz için oluşan tehditlere karşı nasıl hazırlıklı oluruz?

Lütfen Unutmayın; bu aşamaları tek tek gerçekleştirseniz bile, duygusallıktan uzak, tarafsız doğru soru ve cevapları bulmadığınız sürece SWOT Analizi sizin için başarı getirmeyecektir.

SWOT Analizi Ne Zaman Yapılır

Öncelikle şunu belirtelim SWOT Analizi yapmak için zaman bakımından net tarihler yoktur. Şirketler veya kişiler ihtiyaç duyduğunda veya belirli dönemlerde Şirket SWOT Analizi, Kişisel SWOT Analizi Örnekleri yapabilir.

Genelde şirketler;

  • Mevcut durumunu öğrenmek,
  • Kendilerini güncellemek,
  • Rakipleri ile kendilerini karşılaştırmak,
  • Yeni plan ve strateji belirlemek,
  • Yeni üretim alanlarına geçiş yapmak gibi konular nedeniyle SWOT Analizine ihtiyaç duymaktadır.

İlk defa iş kuracaklar, yeni girişimciler de daha iş kurma faaliyetlerine başlamadan analiz çalışması yapabilir. Elde ettiği analiz sonuçlarına göre işi kurmaya ya da başka bir ticari sektöre yönelmeye karar verebilir.

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar veya özel sektörde çalışanlar da istedikleri zaman SWOT Analizi kişisel örnek yapabilir. Güçlü ve zayıf yönlerini belirleyebilir, zayıf yönlerini geliştirmek için eğitim alabilir, kurslara katılabilir, görevde yükselmek için fırsatları değerlendirebilir.

SWOT Analizi Soruları ile ilgili merak edilen birçok konuyu açıkladığımı düşünüyorum. Yazımızın devamındaki SWOT örneklerini incelediğinizde daha çok bilgi sahibi olacaksınız.

SWOT Analizi Örnekleri Nelerdir

SWOT Analizi soruları ile ilgili tüm merak edilenleri açıklamaya çalıştım. Yazımızda da bahsettiğim gibi SWOT Analizini her firma, şirket, işletme, kurum ve kişiler yapabilir. Kendilerine göre plan ve strateji belirleyebilir.

Aşağıda ismi geçen bazı firmaların veya hizmet sektörlerinin örnek SWOT Analizini yazımızın devamında bulabilir ve inceleyebilirsiniz. Böylece SWOT Analizi nedir nasıl yapılır daha iyi öğrenebilirsiniz. GZFT analizi örneklerini inceleyebilirsiniz.

SWOT Analizi Örneklerinden bazıları şunlardır;

  • Kişisel SWOT Analizi Örneği
  • Starbucks SWOT Analizi Örneği
  • Kozmetik Sektörü SWOT Analizi Örneği
  • Türk Hava Yolları SWOT Analizi Örneği
  • Torku SWOT Analizi Örneği
  • COCA COLA SWOT Analizi Örneği
  • TURKCELL SWOT Analizi Örneği
  • Hastane SWOT Analizi Örneği
  • Tekstil Sektörü SWOT Analizi Örneği

Şimdi bireysel swot analizi örnekleri, şirket swot analizleri gibi en çok merak edilen başlıklara detaylı olarak bakalım. Swot örneğini inceleyerek sizlerde kendinize göre bir analiz yapabilirsiniz. GZFT analizi örneklerini kendinize göre oluşturabilirsiniz.

1. Kişisel SWOT Analizi Örneği

Kişisel SWOT Analizi örneğimizi inceleyerek siz de kendinize göre analiz yapabilirsiniz. Analiz sonucunuzun sağlıklı olması için sorulara cevap verirken dışardan birinin size bakış açısı ile cevap vermeye çalışın. O zaman daha gerçekçi bir analiz sonucu elde edeceksiniz. Dilerseniz swot analizi örnekleri word olarak da basit bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

2. Starbucks SWOT Analizi Örneği

Starbucks; dünyaca ünlü kahve markası 1971 yılında kurulmuştur. Merkezi Amerika’da olan şirketin bugün itibari ile 65 ülkede, 21.000 üzerinde mağazası bulunmaktadır. Ülkemizde de kahve denilince ilk akla gelen isimdir. Şuan itibariyle ülkemizde 551 şubesi bulunmaktadır.

Peki bu firmanın güçlü ve zayıf yönler örnek olarak nelerdir? Starbucks Swot Analizi Örneğimizi sizler için hazırladım. Örnek swot analizindeki maddeleri çoğaltabiliriz veya daha da detaylandırabiliriz.

3. Kozmetik Sektörü SWOT Analizi Örneği

Kozmetik sektörü ülkemizde oldukça gelişmiştir. Önceki yıllarda genelde bayanlara hitap eden bir sektör iken, artık erkeklerin de çok hizmet aldığı bir alan olmuştur.

Ülkemizde kozmetik ve kişisel bakım ürünleri pazarı her yıl ortalama % 10 oranında büyümektedir. Kozmetik sektöründe en büyük pay yabancı menşei ürünlere ait olsa da, ülkemiz de dünya standartlarında üretim yaparak sektöre katılmayı başarmıştır.  Doğal sabunlar, şampuanlar, saç ve cilt bakım ürünleri son yıllarda ülkemizde ürettiğimiz bazı kozmetik ürünlerdir. 

Kozmetik sektörü swot analizi örneğimizi incelemenizi tavsiye ederim. Böylece sektörün ne gibi fırsatlarla veya tehditlerle karşı karşıya kalabileceği konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Özellikle bu sektöre girmeyi düşünenler için bazı fikirler verebileceğini düşünüyorum.

4. Türk Hava Yolları SWOT Analizi Örneği

Ülkemizin ve dünyanın en önemli hava yolu şirketlerindendir. 1933 yılında sadece 5 uçakla ve 30 çalışanı ile hizmet vermeye başlayan firma, bugün itibariyle 373 uçak ve 38.000 civarında çalışana sahiptir. 127 ülke ve 326 şehre uçuş imkanı bulunmaktadır. Bu başarısı ile THY Şirketinin dünyanın en geniş uçuş ağına sahip olduğunu söyleyebiliriz.

THY Swot Analizi en çok merak edilen konulardan. Bu yüzden sizler için Türk Hava Yolları Swot Analizi hazırlayarak, firmanın güçlü ve zayıf yönler örnekleri neler olabilir belirtmeye çalıştım.

Sizlerde dilerseniz THY Swot Analizi Örneğimizi inceleyerek, kendi fikirleriniz veya bilgi birikiminiz ile olumlu- olumsuz etmenleri çoğaltabilirsiniz.

5. Torku SWOT Analizi Örneği

Torku firması ülkemizde 2007 yılında kurulmuş, yeni firmalardandır. Konya şeker tarafından üretilen ürünleri tek çatı altında toplamıştır. Kalitesi ile kısa zamanda gıda sektöründe oldukça köklü geçmiş sahip ETİ ve ÜLKER gibi firmalar ile rekabet edecek güce ulaşmıştır.

Doğal üretim yapması, kendi ürettiği ürünleri, kendi fabrikalarında işleyerek satışa sunması hızlı büyüme sebeplerindendir.  Torku’nun yerli firma olması, ürünlerinin kaliteli ve güvenilir olması da ülkemiz insanı tarafından çabuk kabul görmesini sağlamıştır.

Çikolata ve şekerleme, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, unlu mamuller gibi çok geniş bir ürün portföyü bulunmaktadır.

Dilerseniz şimdi de Torku Swot Analizi Örneğimizi ele alalım. Bakalım bu firmamızın ne gibi artıları-eksileri varmış birlikte değerlendirelim.

6. COCA COLA SWOT Analizi Örneği

Coca Cola Swot Analizi Örneğine geçmeden önce kısa bir bilgi verelim. Dünyada en fazla tüketilen meşrubat olma unvanına sahip Amerikan Şirketi 1886 yılında kurulmuştur. Ülkemizde 1964 yılında ilk faaliyetine başlamıştır. Coca Cola bugün itibariyle ülkemizde 11 fabrikada üretim yapıyor. Coca Cola formülü günümüze kadar sır olarak kalmayı başarabilmiştir.

Ülkemizdeki Coca Cola ürün portföyü; coca cola, fanta, sprite, schweppes, cappy, doğadan, fusetea, powerade, damla minera ve damla su marklarıdır.

Kola denildiğinde ilk akla Coca Cola gelmesi en olumlu yanıdır. Ancak gazlı içeceklerin zararları veya Amerika’ yı boykot ediyoruz denildiğinde de ilk akla gelen firma olmuştur. Hatta bu gibi sebeplerle hakkında asılsız söylentilerin en çok çıkarıldığı şirket diyebiliriz.

Peki Coca Cola Swot Analizi Örneğimizde hangi etmenler var? İçsel ve dışsal faktörler neler gelin birlikte bir göz atalım.

7. TURKCELL SWOT Analizi Örneği

Turkcell Swot Analizi Örneğine başlamadan önce firma hakkında kısa bir bilgi verelim. Ülkemizde 1994 yılında ilk GSM şirketi olarak başlamıştır. Mobil operatörlük dışında, internet ve televizyon hizmetleri de sunmaktadır.

Ülkemizde cep telefonu kullanıcılarının % 41,6 sının Turkcell kullandığı belirtilmektedir. Geniş kapsama alanı ve yurt dışında da yaygın kullanım hizmeti vermesi ile en çok tercih edilen GSM şirketidir. Ülkemiz dışında 8 ülkede daha faaliyetleri bulunmaktadır. En çok eleştiri aldığı nokta ise paket ve tarife fiyatlarının yüksek olduğu noktasındadır.

Şimdi Turkcell Swot Analizi Örneğimizde bu şirketimiz ile ilgili hangi veriler var bir bakalım. Araştırmamıza göre bu şirketimiz ile ilgili olumlu ve olumsuz yanlar nelermiş inceleyelim.

8. Hastane SWOT Analizi Örneği

Ülkemizde sağlık alanında oldukça başarılı operasyonlar yapılmaktadır. Hatta yurt dışından bir çok insan ülkemize sağlık sorunları dolayısıyla müracaat etmektedir. Öyle ki devlet hastaneleri, tıp fakülteleri yanında özel hastaneler de oldukça gelmiştir. Şehirlerdeki özel hastanelerin fazlalığı, devlet hastanelerinin de yükünü hafifletmektedir.

Bu hastane swot analizi örneğimiz, özel hastanelerin kendilerini değerlendirmeleri üzerinedir. Özel hastane olarak güçlü ve zayıf yönlerimiz neler olabilir, hangi fırsatları değerlendirilebiliriz gibi cevaplar aradık. Bunun yanında hastanemizi korumamız gereken olası tehditler neler olabilir?

Hastane swot analizi örneklerini incelediğinizde, genel anlamda özel hastaneleri etkileyen iç ve dış faktörlerin neler olduğu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Swot analizi hastane örneğimizi sizlerde kendi özel hastanenize göre değerlendirerek analiz çalışması yapabilirsiniz.

9. Tekstil Sektörü SWOT Analizi Örneği

Tekstil sektörünün en önemli hammaddesi pamuktur. Ülkemiz de pamuk üretimi konusunda oldukça iddialı pozisyondadır. Bu sebeple diğer ülkelere göre pamuk kategorisinde hammadde avantajına sahiptir. Tekstil sektöründeki diğer önemli avantajlarımızdan birisi de genç nüfusa sahip olmamızdır. Bu sayede üretim için yeterli insan kaynağımız var diyebilirim.

Tekstil sektöründe ülkemizde yaklaşık olarak 1,5 milyon kişiye istihdam sağlandığı belirtilmektedir. İstanbul bu sektörde ilk sırayı alsa da, Bursa, Denizli, Mersin, Adana ve daha bir çok şehrimiz artık tekstil sektöründe iddialı konumdadır.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz içerisinde de tekstil ve hazır giyim sektörünün pazarı oldukça büyük. Ayrıca ülkemiz tekstil ihracatında dünyada 7.sırada bulunmaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere tekstil sektörünün ülkemizdeki geleceği bir hayli parlak.

Bu sektöre girmeyi, iş kurmayı düşünenler! Ya da bu sektörde faaliyette bulunan firmalarımız! Tekstil Sektörü Swot Analizi Örneğimizi incelediğinizde eminim size önemli bilgiler sunacaktır.

Bireysel swot analizi örnekleri ve şirket swot analizi örneklerini olabildiğince anlaşılır şekilde açıklamaya çalıştım. Umarım açıkladığımız bu swot örnekleri kafanızdaki sorulara açıklama getirmiştir.

Swot örneklerini incelediniz. Yeni bir iş kurmaya karar verdiniz. Ya da iş değişikliği yapmak istiyorsunuz. 

Nereden başlayacağınıza karar veremiyor veya bilmiyorsanız, KOSGEB destekleri nelerdir merak ediyorsanız!!

İşyeri Açma Kredisi Veren Bankalar Hangileri ve Nasıl Alınır

BİR ŞİRKET NASIL KURULUR [Şirket Kurmak İçin Gerekenler Nelerdir] isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yasal, prestijli bir konumda iş yeri adresim olsun istiyorsanız. İhtiyaç duyduğumda kullanabileceğim ancak çok da maliyet gerektirmeyen bir ofis istiyorsanız !!

Sanal Ofis Nedir

Hazır Ofis Nedir isimli yazılarımıza göz atmanızı tavsiye ederim.

Hakkımda

Tüm ziyaretçilere merhabalar!

Ben Haktan Atasoy. SanalOfisRehberi'nin kurucusuyum.

Ofisler ve iş dünyasına ait bildiklerimi paylaşmak amacıyla bu websitesini kurdum. Aklınıza takılan sorular için sayfaların altında yer alan yorum kısmını kullanabilir ayrıca aşağıdaki butona tıklayarak bana mail gönderebilirsiniz. Genellikle 24 saat içinde cevap veririm.

Yorum yapın