Anasayfa » Tutanak Nedir ve Tutanak Nasıl Yazılır [Tutanak örnekleri nelerdir]

Tutanak Nedir ve Tutanak Nasıl Yazılır [Tutanak örnekleri nelerdir]

Genelde resmi işlerde veya kurumlarda karşımıza çıkan Tutanak kavramı ile ilgili tüm merak edilenleri bu yazımızda açıklamaya çalışacağım. Tutanak nedir? Tutanak nasıl yazılır? Acaba Tutanak örnekleri nelerdir? Hangi durumlarda tutanak tutulması gereklidir? Gibi konularda bilgi sahibi olmak istiyorsanız mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

Konunun daha iyi anlaşılması için tutanak örneklerini de yazımızda bulabileceksiniz. Tutanak örneklerini inceleyerek tutanak ne demek daha iyi anlayacak ve hemen hemen her konuda tutanak düzenleyebileceksiniz.  Kendiniz tutanak düzenleyebilmeniz için tutanak örneği indirme işlemi de yapabilir, üzerinde değişikliğe giderek tutanağınızı oluşturabilirsiniz.

Ayrıca en çok sorulan sorulara da elimden geldiğince yer vermeye çalıştım. Örneğin tutanak kaç imzalı olmalıdır? Bir kişi tutanak tutabilir mi? Habersiz tutanak tutulur mu bu mümkün müdür? Kaç çeşit tutanak var? Acaba tutanak delil midir? Tutanak tutmak sicile işler mi? Hepsi hakkında yazımızı okuduğunuzda bilgi sahibi olabileceksiniz.

Bu Yazının Alt Başlıkları Neler?

Tutanak Nedir

Artık resmi daireler dışında özel kurum ve kuruluşlarda da tutanak tutma ile karşı karşıya kalabiliriz. Çünkü tutanak; karşı karşıya kalınan bir olay yada durumun tespitidir. Dolayısıyla okulda, trafikte, çalıştığımız kurumda yani hayatın her alanında bir anda kendimizi olayın içinde bulabiliriz. Bu yüzden tutanak nedir nasıl tutulur bilmemiz bizim için önemlidir.

Kısaca Tutanak Nedir; durum tespitidir. Diğer bir ifadeyle; Yaşanan bir olayın veya karşılaşılan bir durumun somut bir şekilde tespitinin yapılabilmesi, yetkili mercilerce tanınabilmesi hatta delil kabul edilmesi için düzenlenmesi gereken ve düzenleyenlerce imzalanması gereken belgedir.

Hukuk devleti ile yönetilen toplumlarda en sık kullanılan belgeler arasındadır. “Söz uçar yazı kalır” atasözünün tam olarak oturduğu belgedir Tutanak. Bir olay hakkındaki iddialar veya savunmalar tutulan tutanaklar üzerinden yürütülmektedir. Bu yüzden tutanak nedir nasıl tutulur iyi bilmemiz gerekir.

Merak etmeyin yazımızda tutanak nasıl tutulur, tutanak çeşitleri nelerdir, tutanak sorgulama nasıl yapılır hepsi hakkında detaylı bilgilere ulaşabileceksiniz.

Tutanak Hangi Durumlarda Tutulur

Tutanak neden önemlidir ve tutanak hangi durumlar için tutulur derseniz, çok geniş bir alanı kapsamaktadır diyebilirim.

  • Okulda disiplinin sağlanması adına yaşanan olumsuzlukların tespiti,
  • Trafik kazalarında kusurlu olanın tespiti,
  • Adli olaylarda şüpheli ve olayın aydınlatılması,
  • İşçi ve işveren arasındaki yaşanan durumların tespit edilmesi,
  • Resmi veya özel kurumlarda yönetici ve çalışan arasındaki olumsuzluğun tespiti,
  • İdari işlerde durumun belgelendirilmesi gerektiği durumlar,
  • Personele bir kanun veya kuralın bildirmesi (Tebliğ edilmesi) gibi.

Görüldüğü gibi tutanak hangi durumlarda tutulur diye sorduğumuzda karşımıza yüzlerce örnek çıkabiliyor.

Bazen olumlu bir durumun belgelendirilmesi veya bir hususun ilgililere tebliği için tutanak tutulması gerekebilir. Bazen de olumsuz bir durumun veya yaşanan bir olayın tespit edilmesi için tutanak tutmak gerekebilir.

Tutanak Nasıl Tutulur

Hayatın her alanında karşılaşabileceğimiz için tutanak nasıl yazılır bilmemiz gerekir. Ana şartları yerine getirdikten sonra aslında tutanak tutmak çok basit bir iştir.

İyi bir tutanak nasıl tutulur diyorsanız ilk bilmeniz gereken 5N 1K kuralıdır. Çünkü iyi bir tutanakta 5N 1K sorularının cevabı muhakkak bulunmalıdır. Eğer bu soruların cevabını hazırlamış olduğunuz tutanakta görebiliyorsanız iyi bir tutanak tutmayı başarmışsınız demektir.

İyi tutanak nasıl tutulur açıklamadan önce 5N 1K ne demek hemen kısaca bir hatırlayalım!!!

5N 1K Nedir

5N 1K ne demektir? Tüm dünyada kullanılan en yaygın durum tespit yöntemidir diyebilirim. Karşılaşılan bir durum karşısında o konuyu aydınlatmaya yarayacak doğru soruların sorulması anlamanı gelir.

Yani bir olay veya durumda doğru ve açık bir tespit yapabilmemiz için şu soruların sorulması gerekmektedir;

  1. NE
  2. NEDEN
  3. NASIL
  4. NEREDE
  5. NE ZAMAN
  6. KİM

5N 1K kuralına uygun bir tutanak yaşanan olayın yeterince açık bir şekilde belgelenmesini sağlayacaktır. Bilgiye ulaşmada kullanılan en yaygın yöntemdir. Sadece tutanak konusunda değil bilgi verilmesi gereken veya öğrenilmesi gereken hemen hemen her konuda bu teknikten faydalanılmaktadır.

Şimdi 5N 1K nedir öğrendiğimize göre iyi bir tutanak nasıl yazılır başlayabiliriz.

İyi Bir Tutanak Nasıl Tutulur

  • Tutanak genelde çizgisiz A4 kağıdına tükenmez kalem kullanarak el ile veya bilgisayarla yazılarak tutulur. A5 kağıdına da yazıldığı olur.
  • İlk olarak kâğıdın ortasına başlık atılır. ( TUTANAK, TUTANAKTIR, OLAY TUTANAĞI, ÜST ARAMA TUTANAĞI, TEBLİĞ VE TEBELLÜĞ TUTANAĞI gibi)
  • 5N 1K kuralına göre tutanağa konu olay ne ise anlaşılır ve okunaklı bir şekilde yazılır.
  • Tutanak bitişinde tutanağın bittiği tarih ve saat belirtilmelidir. Ayrıca iş bu tutanak tarafımızca diye bitiş yapmanız özellikle gerekmiyor. Bu tutanak, tutanak, bu yangın tutanağı veya sadece ihbar tutanağı birlikte imza altına alınmıştır gibi cümlelerle de kapatabilirsiniz.
  • Tutanağı düzenleyenler ve tutanağa konu şahıslar tutanağı imzalamalıdır. (Tutanağa konu şahıslardan tutanağı imzalamak istemeyen olursa bu durum tutanakta belirtilmelidir.)

Yazımızın devamında hazırlamış olduğumuz Tutanak örneklerini incelediğinizde konunun daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum.

Tutanak örneğine geçmeden önce Tutanak çeşitleri nelerdir açıklamakta fayda var.

Tutanak Çeşitleri Nelerdir

Yazımızın başında da açıkladığımız gibi hayatın her alanında tutanak ile karşılaşmamız mümkün. Dolayısıyla tutanak çeşitleri nelerdir sorusunun yada hangi durumlarda tutanak tutulur sorusunun bir çok cevabı bulunmaktadır. Olayın türüne, karşılaşılan durum ve kişilerin pozisyonuna, kanun ve yönetmeliklere göre tutanak çeşitleri değişiklik göstermektedir. Tutanak isimleri de her olaya göre ayrı ayrı belirlenmelidir. Örneğin adli bir olayda tutanak çeşitleri oldukça fazladır. Üst arama, yakalama, olay yeri inceleme tutanağı gibi.

En yaygın olarak karşımıza çıkabilecek tutanak çeşitlerinden bazıları şunlardır;

  • Kaza Tespit Tutanağı,
  • Disiplin Tutanağı,
  • İş Kazası Tutanağı,
  • Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı,
  • Tebliğ ve Tebellüğ Tutanağı,
  • Devir ve Teslim Tutanağı,
  • Yakalama Tutanağı,
  • Üst Arama Tutanağı,
  • Olay Yeri İnceleme Tutanağı,
  • Arama Tutanağı ( Araç, işyeri veya Konut),
  • Araştırma Tutanağı,
  • Değer Tespit Tutanağı gibi…

Tutanak Tutulurken Nelere Dikkat Edilir

Tutanak konusunda birçok bilgiye sahip olduk. Peki tutanak yazılırken nelere dikkat edilir diğer bir ifadeyle resmi tutanak nasıl tutulur? Yazacağımız tutanak özellikleri nasıl olmalıdır? Yine en çok merak edilen konulardan biri olan Tutanak kaç gün içinde tutulur? Çok kısa ana hatları ile bu konulara da değinecek olursak;

  • Tutanak okunur ve anlaşılır olmalıdır.
  • Tutanak olayın yada durumun meydana geldi andan itibaren mümkün olan en kısa sürede veya aynı gün içerisinde tutulması gerekir. Eğer aynı gün tutulamamışsa daha sonraki zamanda hangi sebepten dolayı gecikmenin olduğu da belirtilerek tutulabilir.
  • Kâğıdın tek yüzüne yazılmalıdır. Tutanak tek sayfaya sığmıyor ise arka sayfaya değil de yeni bir sayfaya yazılmalıdır.
  • Birden fazla sayfaya tutanak yazılması gerekiyorsa sayfalar numaralandırılmalıdır ki karışıklık olmasın.
  • Her sayfa ayrı ayrı imzalanmalıdır. Böylece tutanağın her sayfasının okunduğu ve anlaşıldığı belirlenmiş olsun.
  • Eğer tutanakta yanlış bir kelime veya cümle yazıldığı ise tek çizgi ile çizilerek devamında düzeltme yapılır ve paraflanır.
  • Kesinlikle tutanaklarda; silme, imzalandıktan sonra tutanağa ekleme yapma veya herhangi bir bölümünü kazıma yapılmaz.
  • En çok karşılaşılan sorunlardan birisi tutanağın imzalanması işidir. Eğer tutanağın muhataplarından orada olup da imza atması gereken kişilerden birisi imzalamaktan kaçınıyorsa tutanakta imzadan imtina ettiği nedeni ile birlikte belirtilir.
  • Yine diğer bir konu tutanağa konu olan muhataplardan birisi eğer tutanağın düzenlendiği sırada orada bulunmuyor ise veya konu ile ilgisi yok ise o kişiler adına tutanakta imza açılmaz.

Ana hatları ile tutanak yazılırken nelere dikkat edilir ve tutanak özellikleri nasıl olmalıdır açıklamaya çalıştık. Bu hususların önemli olduğunu tekrar hatırlatalım. Çünkü hazırlamış olduğunuz tutanak önemli bir belge veya delil olarak sunulabilir.

Tutanak Tutulursa Ne Olur

İlk defa tutanak tutanlar veya hakkında ilk defa tutanak tutulan kişiler doğal olarak merak etmektedir. Acaba tutanak tutulduğunda ne olur yada tutanak tutulduktan sonra ne olur? Herhangi bir konuda yazılan Tutanak delil midir? Tutanak savunma örneği nasıl olmalıdır? Yine çok sorulan sorulardan birisi de Tutanak tutmak sicile işler mi yada tutanak tutmak ne anlama geliyor? Birisi hakkımda tutanak tutarsa, tutanak yediğimi nasıl anlarım? Çok karşılaştığımız sorulardan birisi de tutanak en az kaç kişi ile tutulur? Bu konulara da kısaca değinmek istiyorum.

Tutanak Tutulduğunda Ne Olur?

Öncelikle tutanak tutulan konunun ne olduğuna göre bu sonuç değişir. Örneğin okulda tutanak tutulursa ne olur derseniz; öğrencinin olumsuz bir davranışı ile ilgili ise disiplin kuruluna sevk edilebilir ve ceza alabilir.

Yine işyerinde tutanak tutulursa ne olur diye merak edenler için; işveren bu tutanağa dayanarak işçinin sözleşmesine son verebilir.

Memura tutanak tutulursa ne olur? O memur hakkında adli veya idari soruşturma başlatılabilir. Görevden uzaklaştırma, uyarma veya kınama gibi cezalar alabilir.

Peki polisin tutanak tutması ne anlama gelir? Polisin mevzuatı çok geniştir. Yani idari ve adli bir çok konuda polisin tutanak tutma yetkisi bulunur. Hatta bir çoğunda polisin tutana tutması zorunluluktur. Polis tutanak tutarsa ne olur derseniz. Polis; karşılaştığı veya ihbara konu bir olayın tespiti için tutanak tutar. Daha sonra bu tutanağı varsa başka delilleri ile birlikte ilgili olduğu merciiye sunar. ( Mahkeme, İdari Kuruluşlar gibi)

Tutanak Delil Midir?

Evet herhangi bir konuda tutulan tutanak delil niteliği taşır? Hatta bazı durumlarda en büyük delillerden birisi olarak görülür. Hatta üzerinden aylar geçse dahi bazı soruşturmalarda konu hakkında tutanak tutulmuş mu diye inceleme yapılır. Ayrıca tutulan tutanağın tabi varsa başka delillerle desteklenmesi iddia konusunu güçlendirir.

Tutanak Savunma Örneği Nasıl Olur?

Bir konuda savunma yapmak için önce iddiaları yada suçlamaları görmemiz, bilmemiz gerekir. Dolayısıyla tutanak savunma örneği her iddiaya göre değişir. Sabit bir savunma örneği yoktur.

Eğer sizin hakkınızda bir konudan dolayı tutanak tutulursa, zaten tutanak konusu durum ne ise size sorulması gerekir. Yada tutanağa istinaden direk ceza verilmiş ise örneğin plakaya yazılan trafik cezası gibi bu durumda da yapılan eylem size tebliğ edilir ve itiraz edebilmeniz için size süre verilir.

Tutanak Tutmak Sicile İşler Mi?

Bu konuda şöyle belirtelim. Tutanak tutmak sicile işlemez. Çünkü tutanak konusu olayın araştırılması veya soruşturulması gerekir. Doğruluk payı nedir önce bunun tespit edilmesi gerekir. Ardından tutanak konusu durumun ceza verilmesi gerektiren bir işlem olup olmadığı, adli veya idari soruşturmaya konu olup olmadığı belirlenmelidir.

Örneğin görevi başında uyuyan bir memur hakkında tutulan tutanak soruşturma sonunda doğruluğu kesinleşirse memurun ceza almasına sebep olur. Bu ceza memurun siciline işlenir.

Örneğin sigara kaçakçılığı yapan bir kişi suç unsurları ile yakalandığında olay ve yakalama tutanağı tutulur. Şahsın suçu yapılan soruşturma ve kovuşturma işlemlerinin ardından kesinleşirse, kaçakçılık suçu bu şahsın adli sicil kayıtlarına işlenir. Ancak kovuşturma sonucunda beraat ederse tabi bu durumda siciline herhangi bir suç kaydı işlenmez.

Tutanak Yediğimi Nasıl Anlarım?

Her ne kadar E-Devlet gibi hakkımızda bir çok bilgiye ulaştığımız bazı sistemler mevcut olsa da hakkınızda tutanak tutulduğunu direk sorgulayabilecek bir yöntem yoktur. Peki tutanak yediğimi nasıl anlarım derseniz. Bunu ancak tutulan tutanağın işleme konulması ile anlayabilirsiniz.

Örneğin plakanıza yazılan bir ceza tutanağı işleme konulup sistemlere işlendiğinde veya adresinize tebligat ile bildirildiğinde anlarsınız.

Bazı tutanaklar ise direk olay anında tutulduğu için hatta bazılarında sizin de imzanız bulunması gerektiği için zaten o anda haberiniz olur.

Eğer okulda tutanak tutulursa; size yada ailenize tebliğ edildiğinde veya disiplin kurulunda işleme sokulduğunda anlarsınız. Yada öğretmeniniz ile görüşerek öğrenebilirsiniz.

Tutanak En Az Kaç Kişi İle Tutulur?

Bu konuda en sık karşılaştığımız sorulardan birisi de tutanak en az kaç kişiyle tutulur, tutanakta kaç şahit olmalıdır, tutanağa kaç kişi imza atar veya bir kişi tutanak tutabilir mi sorularıdır.

Kısaca açıklayacak olursak; Tutanak en az iki kişiyle tutulur. Yani tutanakta en az iki kişinin imzası bulunmalıdır. Bu da şu anlama gelir yani tutanakta en az iki şahit olmalıdır. 

Peki bir kişi tutanak tutabilir mi? Tek kişinin tuttuğu veya imzaladığı tutanağı, bireysel dilekçe veya rapor olarak ifade etmek daha doğru olur.

Tutanak Örnekleri Nelerdir

Şimdi bazı konulara göre tutanak örneği hazırlamaya çalışalım. Böylece karşılaştığınız bir durumda tutanak örneği nasıl hazırlanır bilgi sahibi olabilirsiniz. Kendiniz de olayı anlatan bir tutanak yazabilirsiniz.

Dilerseniz siz de polis tutanak örneklerini, okul tutanak örneklerini, öğrenci tutanak örneklerini veya kaza tutanak örneklerini çoğaltabilirsiniz. Kendinize göre bir kurgu yapıp tutanak tutabilirsiniz.

Örnek 1 Öğrenci Tutanak Örneği

Nişantaşı Fen Lisesi 10-E sınıfında öğrenim gören bir öğrencimizin Matematik dersinde arkadaşlarını rahatsız edecek ve ders işleyişini bozacak derecede kendi kendine Fenerbahçe marşı söylediğini varsayalım. Öğretmenimiz de uyarılarına aldırmayan bu öğrencimiz hakkında tutanak tutmak istemektedir.

Öğrenci Tutanak Örneği nasıl yazılmalıdır?

Burada 5N 1K sorularımızı cevaplayarak tutanakta bulunması gereken bilgileri belirlemiş olacağız;

Ne; Konu, olay, durum nedir: Öğretmenin tutanak tutmak istemesi diyebiliriz.

Neden; Dersin işleyişine engel olunması, öğrencilerin rahatsız olması

Nasıl; Ders sırasında yüksek sesle Fenerbahçe marşı söyleyerek

Nerede; Nişantaşı Fen Lisesi 10-E sınıfında

Ne Zaman; 06.09.2022 tarihinde saat 10:30 sıralarında

Kim; Haktan ATASOY isimli öğrenci

Bu bilgiler kapsamında düzenlenen öğrenci tutanak örneğimiz şu şekilde olabilir.

öğrenci tutanak örneği indir bağlantısına tıklayarak öğrenci tutanak örneği indirebilir ve istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.

Örnek 2 Okul Tutanak Örneği

06.09.2022 günü Haktan ATASOY İlköğretim Okulu güvenlik kameralarının kayıt yapmadığı fark edilmesi üzerine servis çağırıldığını, yapılan kontrolde güvenlik kameralarının 3 gündür kayıt yapmadığının tespit edildiğini, arızanın bilgisayar hard diskin arızalanmasından kaynaklandığını varsayalım. Okul idaresi bu konu hakkında tutanak tutmak istemektedir.

Okul tutanak örneği nasıl olmalıdır?

Burada 5N 1K sorularımızı cevaplayarak tutanakta bulunması gereken bilgileri belirlemiş olacağız;

Ne; Konu, olay, durum nedir: Okul idaresinin tutanak tutmak istemesi

Neden; Güvenlik kameralarının kayıt yapmaması

Nasıl; Bilgisayar hard diskinin arızalanmasından kaynaklı

Nerede; Haktan ATASOY İlköğretim Okulunda

Ne Zaman; 06.09.2022 tarihinde tespit edildi

Kim; Güvenlik kameralarının arızalanmasına sebep olan bir kişi bulunmuyor. Hard diskin eski olmasından kaynaklı olduğu düşünülüyor.

Bu bilgiler kapsamında düzenlenen okul tutanak örneğimiz şu şekilde olabilir.

Okul tutanak örneği indir bağlantısına tıklayarak okul tutanak örneği indirebilir ve istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Okulda tutanak tutulmasını gerektirecek durumlara göre içeriği değiştirebilirsiniz.

Örnek 3 Polis Tutanak Örneği

06.09.2022 günü saat 10:00 sıralarında Buca Polis Merkezi Amirliğini arayarak bir şahsın ihbarda bulunduğunu, Buca mah. Menekşe sokak üzerinde beyaz renkli camları koyu filmli şahin marka bir araçtan Aytaç isimli bir şahsın her cumartesi saat 23.00 – 24.00 saatleri arasında kaçak alkol satışı yaptığını bildirildiğini varsayalım. Görevli polislerimizin konu ile ilgili ihbar tutanağı tutması gerekmektedir.

Polis tutanak örneği nasıl olmalıdır, ihbar tutanağı nasıl yazılmalıdır?

Önce 5N 1K sorularımızın cevaplarını bulalım. Böylece polis tutanak örneğinde bulunması gereken bilgileri belirlemiş olacağız;

Ne; Konu, olay, durum nedir: İhbar tutanağı tutulması

Neden; Kaçak alkol satışı

Nasıl; Beyaz renkli camları koyu filmli şahin marka araç içerisinden

Nerede; Buca mah. Menekşe sokak üzerinde

Ne Zaman; Her cumartesi saat 23:00 ile 24:00 saatleri arasında

Kim; Aytaç isimli bir şahıs tarafından

Bu bilgiler kapsamında düzenlenen polis tutanak örneği (ihbar tutanağı) şu şekilde olabilir.

polis tutanak örneği indir bağlantısına tıklayarak polis tutanak örneği (ihbar tutanağı örneği)indirebilir ve istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.

Örnek 4 Maddi Hasarlı Kaza Tutanak Örneği

Maddi hasarlı kaza olması durumunda taraflar aşağıda bulunan kaza tutanak örneğimizdeki gibi boş bir tutanağı istenen bilgileri girerek doldurabilirler. Tabi herkes kazada tutanak nasıl tutulur bilmeyebilir. O yüzden bu konuda kısa bir bilgi verelim.

Maddi hasarlı kazalarda eğer kazaya karışan araçlardan birisi kamu kurumuna ait ise, sürücünün belgesi yok ise veya yetersiz ise, sürücü alkollü ise, kazada yaralanma meydana gelmiş ise bu gibi durumlarda taraflar aralarında maddi hasarlı trafik kazası tutanağı düzenleyemezler. Bu gibi durumlarda polis çağırılması gerekmektedir.

Diğer önemli bir konu ise Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tutanağı sürücülerin kazanın oluş şeklinin tutanak ile tespitinde anlaştığı takdirde düzenlenebilir. Aksi takdirde yine polis çağırılarak tutanak tutulması gerekir.

Maddi Hasarlı Kaza Tutanak Örneği şu şekildedir.

Dilerseniz Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi bağlantısına tıklayarak kaza tutanak örneği pdf indirme işlemini yapabilirsiniz. Ayrıca kazada tutanak nasıl tutulur maddeler halindeki açıklamaları okuyabilirsiniz.

Kaza tutanağını Mobil Kaza Tutanağı Uygulaması üzerinden de doldurabilirsiniz. Bunun için telefonunuza App Store veya Google Play Store üzerinden Mobil Kaza Tutanağı uygulamasını indirmeniz ve adımları takip ederek bilgileri girmeniz gerekir. Çok kısa sürede kaza tutanağını hazırlamanızı sağladığı için son zamanlarda oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle ilk defa başına gelenler ve kaza tutanak nasıl tutulur bilmeyenler için yönlendirmeler sayesinde iş daha kolay hale gelmektedir.

Mobil Kaza Tutanağı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız bağlantıya tıklayarak Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Mobil Kaza Tutanağı bölümüne giriş yapabilirsiniz. Kaza tutanak nasıl tutulur adım adım öğrenebilirsiniz.

Tutanak örneklerini daha da çoğaltmak mümkün. Olay tutanak örneği, iş kazası tutanak örneği, disiplin tutanak örneği gibi. Yapmanız gereken tutanakta anlatmanız gereken olay veya durumun net anlaşılır bir şekilde yazılmasını sağlamak.

Sizlerin de rahatlıkla tutanak örneklerimizi inceledikten sonra her konuda tutanak tutabileceğinize eminim.

Şimdi en çok araştırılan konulardan birisini daha açıklamaya çalışalım. Kaza Tutanak Sorgulama nasıl yapılır? E-devlet trafik kazası tutanak sonucu öğrenme nasıl olur?

Tutanak Sorgulama Nasıl Yapılır

Trafik kazası tutanak sonucu öğrenmek için tutanağı kimin tuttuğuna göre yol izlemeniz gerekir.

Eğer tutanağı polis tutmuş ise; e devlet üzerinden maddi hasarlı trafik kazası sorgulama ekranından tutanak sorgulamasını yapabilirsiniz.

Eğer tutanağı kazaya karışan taraflar kendileri tutmuş ise; bu durumda kaza tespit tutanakları sigorta şirketiniz aracılığıyla Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi kısa adı SBM ye iletilir. Kazaya karışan taraflar kusur orunlarını ve kaza tutanaklarını sbm org tr tutanak sorgulama bölümünden öğrenebilir.

Şimdi bu iki tutanak sorgulama yöntemi hakkında daha detaylı bilgi verelim.

E Devlet Üzerinden Kaza Tutanak Sorgulama

E devlet kaza tutanak sorgulama sayesinde karıştığınız maddi hasarlı kazaların tutanaklarına ulaşabilirsiniz. Bu sayede kolayca trafik kazası tutanak sonucu öğrenmeniz mümkün. Ancak burada şunu belirtelim.

Not; Sadece trafik polisleri tarafından 01.01.2022 tarihinden itibaren düzenlenen kaza tespit tutanakları e devlet kaza tutanak sorgulama bölümünde görünür.

Kaza Tutanak Sorgulamak için e-devlet şifreniz ile Maddi Hasarlı Trafik Kazası Sorgulama ekranına giriş yapmanız gerekiyor. Burada aşağıdaki resimde görüldüğü gibi karşınıza iki bölüm çıkacaktır.

  • Sürücü olarak karıştığım kazalar
  • Sahibi olduğum araçların karıştığı kazalar

Bunlardan hangisini sorgulamak istiyorsanız işaretleyerek sorgula butonuna basmanız yeterli olacaktır. Böylece karıştığınız trafik kazası tutanak sonucunu öğrenme bölümüne geçiş yapabilirsiniz.

Eğer tüzel kişi adına kayıtlı araçların kaza tutanak sorgulamasını yapmak istiyorsanız, e devlet şifreniz ile maddi hasarlı kaza tutanak sorgulama tüzel kişi bağlantısına tıklayarak giriş yapabilirsiniz. Bu kısımdaki trafik kazası tutanak sonucu öğrenme işlemleri tüzel kişi adına kayıtlı araçların karıştığı kazaları kapsamaktadır.

SBM Tutanak Sorgulama (Tramer Tutanak Sorgulama)

Daha önce bahsettiğimiz gibi tarafların aralarında tutmuş oldukları kaza tespit tutanağının sigorta şirketleri aracılığıyla Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezine ulaşmasından sonra SBM Tutanak Sorgulama yaptığınızda bilgilere ulaşabilirsiniz.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi; Tramer adıyla kurulmuştur ancak daha sonra yapılan değişikliklerle unvanı Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi olmuştur. Bu yüzden Tramer tutanak sorgulama yapmak istediğinizde sbm org tr tutanak sorgulama bölümüne giriş yapmanız gerekmektedir.

Kaza tespit tutanağının en az iki aracın maddi hasarlı kazaya karışması ve tarafların tutanak konusunda anlaşmaya varılması durumunda tutulabildiğini tekrar hatırlatmak isterim. 

Peki SBM Tutanak Sorgulama nasıl yapılır?

Yukarıda resimdeki kırmızı ok ile işaretli bölümden sbm tutanak sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. Bunun için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi web sitesine giriş yaptıktan sonra Hizmetler kategorisi alt seçenekte bulunan KTT Sorgulama ve İtiraz bölümüne giriş yapıyorsunuz. Burada Kaza tespit tutanağı sorgulama ve itiraz ile ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. 

Dilerseniz direk Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama bağlantısına tıklayarak da sorgulama ekranına giriş yapabilirsiniz. Burada sizden e devlet şifreniz ile doğrulama isteyecektir. E devlet şifreniz ile doğrulama yaptıktan sonra üç bölüm karşınıza gelecektir.

  • Plaka ve Sigortalı TC Kimlik No ile Sorgulama
  • Plaka ve Sigortalı Vergi Kimlik No ile Sorgulama
  • Plaka ve Sürücü TC Kimlik No ile Sorgulama

Bu bölümlerden birini seçerek ve sizden istenen bilgileri girerek Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama işlemini yapabilirsiniz.

Tutanak nedir nasıl tutulur, tutanak tutulursa ne olur, tutanak örnekleri ile birlikte açıklamaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur.

Son zamanlarda en çok tercih edilen ve iş hayatında giderek yaygınlaşan yeni nesil ofis konsepti Sanal Ofis ve Hazır Ofis kavramlarını da sizler için açıkladım. Sanal ofis ve hazır ofis fiyatları, firmaları ve tüm merak edilenleri yazımız içerisinde bulabilirsiniz. Okumanızı tavsiye ederim.

Hakkımda

Tüm ziyaretçilere merhabalar!

Ben Haktan Atasoy. SanalOfisRehberi'nin kurucusuyum.

Ofisler ve iş dünyasına ait bildiklerimi paylaşmak amacıyla bu websitesini kurdum. Aklınıza takılan sorular için sayfaların altında yer alan yorum kısmını kullanabilir ayrıca aşağıdaki butona tıklayarak bana mail gönderebilirsiniz. Genellikle 24 saat içinde cevap veririm.

Yorum yapın