Anasayfa » Vergi Levhası Nasıl Alınır [Çıkarma, Oluşturma ve Sorgulama]

Vergi Levhası Nasıl Alınır [Çıkarma, Oluşturma ve Sorgulama]

Ticari faaliyette bulunan tüm mağaza veya işyerlerinde, genelde duvarda herkesin görebileceği yerde asılı olmasına alıştığımız vergi levhası ile ilgili en çok merak edilen konuları sizler için araştırdım.

Bu Yazının Alt Başlıkları Neler?

Bu yazımızda ticaret hayatının vazgeçilmezlerinden birisi olan;

Vergi levhası nedir?

Vergi levhası nasıl alınır?

İlk Defa Alacaklar İçin Vergi Levhası Ne Kadar?

E-vergi levhası oluşturma nasıl olur?

Vergi levhasında süreler?

Kimler vergi levhasi almak zorundadır?

Vergi levhası bulundurulması zorunlu yerler? 

gibi birçok sorunun cevabını bulabileceksiniz. Ayrıca sürekli güncellenen kanunlarla neler değişmiş, hangi kolaylıklar getirilmiş bunları da açıklamaya çalışacağım.

İnsanlar; alışveriş yaptıkları mükelleflerin,

Ticari faaliyette bulunan kişiler; birlikte iş yapacakları işletmelerin,

vergi kayıtlarının doğruluğunu veya güncel olup olmadığını görmek isteyebilir. Bunun için de vergi levhasi sorgulama işlemi yaparak bu bilgilere ulaşabilir. Yazımızda bu konuda da detaylı olarak açıklama yapacağım.

Vergi Levhası Nedir (Vergi Levhası Örneği)

Vergi Levhası Nedir; Gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükelleflerinin vergi tutarına esas gelirleri ve bu kazançlarına denk gelen vergi miktarını gösteren belgeye denir. Ne şekilde olacağı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.

Aşağıdaki resimde görüldüğü üzere vergi levhası örneği bu şekildedir.

Vergi Levhası Almak Zorunlu Mu

Vergi Usul Kanunu 5.maddede belirtildiği üzere; Gelir Vergisi mükellefleri (Kazancı basit usulde tespit edilenler dahil) ile sermaye şirketleri, her yıl Mayıs ayının son gününe kadar, vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı almak zorundadırlar. Yani vergi levhası çıkarmak şart. 

Kimler Vergi Levhası Almak Zorunda

Vergi levhası kimler alabilir yada vergi levhası kimler almak zorundadır. Acaba vergi levhası alma şartları nelerdir? Şimdi bu konuya açıklık getirelim.

Bilindiği üzere gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükellefleri için vergi levhasi alma zorunludur. Bu sebeple vergi levhası çıkarmak zorunda olanları iki başlıkta açıklamak gerekirse;

Gelir Vergisi için;

Ticari kazanç sahipleri

Zirai kazanç sahipleri ( Gelir Vergisi Kanunu 52. Madde 6.fıkrasındaki sözü edilen yazıhaneyi açmış olanlar )

Kollektif şirket, adi ortaklık ve adi komandit şirketlerdeki işletmelerde bulunan her bir ortak

Kurumlar Vergisi için;

Anonim Şirketler

Limited Şirketler

Eshamlı komandit şirketler vergi levhası buşvurusu yaparak bu belgeyi almak zorundalardır.

Peki vergi levhasında bulunması gerekli bilgiler hangileridir? Vergi levhası alma şartları nelerdir?

Eğer vergi levhası başvurusunda bulunacaksanız, tabi vergi levhasında bulunması zorunlu bilgileri de bilmemiz gerekiyor. ( Yukarıdaki Vergi levhası örneğimizde de bu bilgilerin neler olduğunu görebilirsiniz)

Vergi levhasında bulunması zorunlu bilgiler şunlardır;

  • Mükellefin Adı Soyadı
  • Ticaret Unvanı
  • İşyeri Adresi
  • Bağlı bulunduğu vergi  dairesi ismi
  • Mükellefin vergi kimlik numarası
  • T.C. Kimlik Numarası
  • İşe Başladığı Tarih
  • Ana faaliyet konusunun ve kodunun ne olduğu
  • Beyan ettiği matrah, takvim yılı gibi bilgilerin yer alması zorunludur.

Vergi Levhası Nereden Alınır

Peki vergi levhası almak için nereye başvurulur? En kısa sürede vergi levhası nereden alınır? Kısaca açıklayacak olursak;

Gelir Vergisi mükellefleri (kazancı basit usulde tespit edilenler dahil) ile sermaye şirketleri vergi levhasını internet üzerinden alabileceği gibi bağlı bulundukları vergi dairesine müracaat ederek de alabilirler.

Vergi Levhası Asma Zorunluluğu Var Mı

13/2/2011 tarihli ve 6111 sayılı Kanunun 82 nci maddesiyle, Vergi Usul Kanunu 5. Maddede yer alan “levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından kolayca okunup görünecek şekilde asmak zorundadırlar” ibaresi “levhayı almak zorundadırlar” şeklinde değiştirilmiştir. Yapılan bu düzenleme ile vergi levhası asma zorunluluğu kaldırılmıştır.

Vergi Levhalarının Bulundurulacağı Yerler

Öncelikle şunu hatırlatmakta fayda var 2011 yılından itibaren vergi levhalarının asılma zorunluluğu kaldırılmıştır. Fakat kişiler isterlerse yine de vergi levhalarını asabilirler.

Vergi levhalarının bulundurulacağı yerler ise şu şekildedir;

  • İşyerlerinin merkezlerinde, şubelerinde veya satış mağazalarında,
  • Çiftçilerin direk zirai faaliyetleri ile ilgili alım satım işlerini gerçekleştirmek, yönetmek üzere açtıkları yazıhanelerde,
  • Ücret karşılığında yolucu veya eşya taşımacılığı yapan taşıt işletmelerinden taşıtları içerisinde yetkililerce istenildiğinde ibraz etmek üzere vergi levhalarını bulundurmak zorundadırlar.

Vergi Levhası Bulundurmamanın Cezası

Peki yukarıda açıkladığımız zorunlu alanlarda vergi levhası bulundurulmaması durumunda herhangi bir yaptırım söz konusu mudur?

Vergi levhasının bulundurulması gereken yerler kanuni bir zorunluluk olduğundan dolayı bu kurala uymayanlar hakkında her tespitte Vergi Usul Kanunu 353/4. Maddesine göre özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.

Vergi Levhasında Süreler

İster gelir vergisi mükellefi olsun, ister kurumlar vergisi mükellefi olsun, vergi beyannamelerinin verilmesinden sonra,

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından beyannamelerde yer alan bilgilere göre Vergi Levhası oluşturulmaktadır. Sonrasında söz konusu mükellefin İnternet Vergi Dairesi hesabına aktarılmaktadır.

Vergi Levhaları; Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi yıllık beyannamelerinin verilmesinden itibaren 31 Mayıs tarihine kadar, Gelir İdaresi Başkanlığı Vergi Dairesi sisteminden oluşturulmaktadır.

İşe Yeni Başlayanlar Vergi Levhasını Ne Zaman Almak Zorunda

Yeni işe başlayanlar vergi levhasını ne zaman almak zorundadır? Vergi levhası ne kadar sürede onaylanır? En çok merak edilen sorulardan birisidir.

Yeni işe başlayan mükellefler; mükellefiyet tesisinden itibaren 1 ay içinde internet vergi dairesi üzerinden veya bağlı bulunduğu vergi dairelerinden vergi levhası çıkartma işlemlerini yapabilirler. Başvuru işlemlerinizi tamamladıktan sonra 1 ay içinde vergi levhanızı internet vergi dairesi üzerinden alabilmeniz mümkün olacaktır.

Vergi Levhası Nasıl Alınır Kaç Para (e-Vergi Levhası Nasıl Alınır)

Ticaret hayatına ilk defa girenler vergi levhası nereden alınır veya ilk defa vergi levhası nasıl alınır bilmeyebilir. Yine en çok merak edilenlerden birisi de vergi levhası ücretli mı veya vergi levhası ne kadardır?

Vergi levhası nasıl alınır açıklamadan önce vergi levhası ücretli mi sorusunu cevaplayalım. Evet ücretlidir.

Peki vergi levhası ne kadar tutar 2023 yılında diyorsanız?

2023 yılı için vergi levhası çıkarma ücretleri yaklaşık olarak 1.500-2.000 TL arasındadır.

Vergi levhası çıkartma işlemlerini internet üzerinden veya yeminli mali müşaviriniz aracılığıyla yapabilirsiniz. Burada internet üzerinden 7 aşamada nasıl e-Vergi Levhası alabilirsiniz? E Vergi levhası oluşturma nasıl olur?  detaylı olarak açıklamaya çalışacağım.

  1. Gelir İdaresi Başkanlığı yani https://www.gib.gov.tr/ adresine giriş yapın
  2. Üst sekmelerde bulunan e-işlemler seçeneğinden İnternet Vergi Dairesi sistemine giriş yapın
  3. Kullanıcı girişi bölümünden kullanıcı kodu ve şifreniz ile veyahut e-Devlet Şifresi ile giriş yapın
  4. Giriş yaptıktan sonra ekrana gelen sayfadan Genel Sorgulama ve Hesaplama işlemleri butonuna basarak, E-VERGİ LEVHASI seçeneğini tıklayınız.
  5. Gelir Vergisi Mükellefi iseniz, mükellef vergi kimlik numarası ve T.C. Kimlik Numaranızı girin ( Adi ortaklıkta ve Kolektif Şirket ortaklığında her ortak için ayrı ayrı girmeniz gerekmektedir)
  6. Kurumlar Vergisi Mükellefi iseniz, şirketin kimlik numarası ( hesap numarası ) girin. Kurumlar Vergisi mükellefleri T.C. Kimlik Numarası bölümünü boş bırakacaktır.
  7. Vergi Levhasını oluşturun, istediğiniz rengi seçerek yeterli sayıda son üç yıla ilişkin barkodlu Vergi Levhası çıkarma yapabilirsiniz. 

Vergi Levhası Sorgulama (e-Vergi Levhası Sorgulama)

Kişiler tarafından en çok araştırılan konulardan birisi de Vergi Levhası Sorgulamadır. Bu bölümde hiçbir kuruma gitmeden internet üzerinden e vergi levhasi sorgulama nasıl olur, vergi levhası görüntüleme işlemi nasıl yapılır açıklama çalışacağım.

E-Devlet sayesinde şahsımıza ait bir çok bilgi ve devlet kurumları ile olan bağlantımız internet ortamına işlenmektedir. Bu sayede ihtiyaç duyduğumuz evrak veya bilgiye ilgili kuruma gitmeden internet üzerinden erişebilmekteyiz. Vergi Levhası Sorgulama da bunlardan bir tanesidir. Şimdi E-Devlet üzerinden nasıl e vergi levhası sorgulaması yapabiliriz gelin birlikte bakalım.

E-Vergi Levhası sorgulamanın iki yolu bulunmaktadır. Birisi e-Devlet sistemi üzerinden sorgulama, diğeri ise Gelir İdaresi Başkanlığı sitesi üzerinden sorgulamadır. Her iki sorgulamayı da sizler için ekran görüntüleri ile birlikte paylaştım umarım faydalı olur.

e-Devlet üzerinden sorgulama  ve vergi levhası görüntüleme işlemi için;

İlk olarak e-Devlet şifrenizin olması gereklidir. Eğer hala şifrenizi almadıysanız, kimliğiniz ile birlikte en yakın PTT şubelerinden e-Devlet şifrenizi alabilirsiniz.

1. e-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemine https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ adresinden  giriş yapınız. Burada kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizi giriniz.

2. Arama satırına Vergi Levhası Sorgulama yazınız ve çıkan butona tıklayarak giriş yapınız

3.Karşınıza Gelir İdaresi Başkanlığı e-Vergi Levhası Sorgulama ekranı gelecektir. Bu bölümde sizden istenen bilgileri doldurarak sorgula butonuna tıkladığınızda vergi levhası sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Gelir İdaresi Başkanlığı sitesi üzerinden sorgulama ve vergi levhası görüntüleme işlemi için;

E Vergi Levhası Sorgulamak için diğer bir seçenek ise https://www.gib.gov.tr/ adresinden yani Gelir İdaresi Başkanlığı sitesine giriş yaptıktan sonra,

1. Gelir İdaresi Başkanlığı ana sayfasına giriş yaptıktan sonra; üst sekmedeki e-işlemler bölümünden İnteraktif Vergi Dairesi butonuna tıklayınız.

2. Karşınıza gelen interaktif vergi dairesi ekranında, üst sekmelerdeki Doğrulamalar bölümünden E-Vergi Levhası Sorgulama butonuna tıklayınız.

3. E-Vergi Levhası Sorgulama yapabileceğiz ekran karşınıza gelecektir. Burada sizden istenen;

Vergi Kimlik Numarası veya T.C. Kimlik Numarası

İşyerinin bulunduğu il ve bağlı olduğu vergi dairesi

gibi bölümleri yazdıktan sonra Sorgula butonu ile vergi levhasi sorgulamasını gerçekleştirebilirsiniz.

Ticaret hayatına girmek isteyenler veya hayalindeki işi kurmak isteyenler!! Dilerseniz işinize çok yarayacak bilgilerin bulunduğu Bir Şirket Nasıl Kurulur veya Şahıs Şirketi Kurmak isimli yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

Yine işimi kurmak istiyorum ama nakit ihtiyacım var diyorsanız!! İşyeri Açma Kredisi Veren Bankalar Hangileri ve Nasıl Alınır? isimli yazımızı okumanızı tavsiye ederim. Umarım faydalı olur…

Hakkımda

Tüm ziyaretçilere merhabalar!

Ben Haktan Atasoy. SanalOfisRehberi'nin kurucusuyum.

Ofisler ve iş dünyasına ait bildiklerimi paylaşmak amacıyla bu websitesini kurdum. Aklınıza takılan sorular için sayfaların altında yer alan yorum kısmını kullanabilir ayrıca aşağıdaki butona tıklayarak bana mail gönderebilirsiniz. Genellikle 24 saat içinde cevap veririm.

Yorum yapın